Sant Cugat avança cap a un nou Pla d'Igualtat

10 grans eixos per impulsar accions de millora, prevenció i sensibilització de la mà de les entitats i organitzacions socials de la ciutat

Ple municipal del mes de juny de Sant Cugat.
Ple municipal del mes de juny de Sant Cugat. | Aj. de Sant Cugat
Sergi Baixas
15 de novembre del 2021
Actualitzat a les 18:37h

Sant Cugat avança cap a un nou Pla d'Igualtat, Feminismes i LGTBI. Aquesta tarda, totes les formacions del consistori vallesà han donat llum verda al nou pla local que es divideix en 10 grans eixos per impulsar accions de millora, prevenció i sensibilització de la mà de les entitats i organitzacions socials de la ciutat. L'objectiu és "erradicar totes les formes de desigualtat i avançar cap a una societat més justa, diversa i feminista".

Més de 140 accions en diversos àmbits com l’atenció a les dones i persones LGTBI, la prevenció de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques, l’espai públic, l’esport, l’habitatge, l’educació o la participació política i social. "Hem impulsat un pla estratègic molt complet i coral que ens ha de permetre avançar cap a una transformació de models, estereotips i creences sobre el gènere i la diversitat sexual. I per aconseguir-ho, incorporem el feminisme i els drets LGTBI com a eines d’anàlisi i de propostes", ha apuntat la tinència d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert. 

En concret, els diferents eixos estratègics es concentren en: Reforç de l’àrea de feminismes i de les accions de sensibilització, transversalització i atenció a dones i persones LGBTI; Prevenció i abordatge de les violències masclistes i les LGBTI-fòbies; Coeducació en l’àmbit educatiu i del lleure; Igualtat i no discriminació en l’àmbit laboral i corresponsabilitat en les cures; Salut integral i esport no discriminatori i divers; Comunicació municipal amb perspectiva de gènere i LGBTI, cultura diversa i transformadora i comerç sensibilitzat;  Igualtat de dones i persones LGBTI en la participació política i social del municipi; Accés a un habitatge digne; Perspectiva de gènere i LGBTI en el cicle de vida: joves i persones grans; i Espai públic amb perspectiva de gènere.

Per facilitar la implementació del pla, el document assenyala els mecanismes de seguiment i avaluació, en què es detallen els passos a seguir per implementar adequadament el pla i tenir eines per a la seva avaluació i millora. Ara, el pla se sotmetrà a informació pública per un termini de 20 dies; en cas que no es presentin al·legacions l'acord d'aprovació inicial esdevindrà definitiu i, en cas que se'n presentin, s'hauran de resoldre al ple municipal en un acord d'aprovació definitiva. 

L'única enganxada en aquest punt s'ha produït quan la regidora de JxSTC, Sandra Casat, ha lamentat que el govern tripartit no fes cap reconeixement a la feina feta per l'anterior equip de govern. Gibert ha contestat que aquesta feina feta "no estava a l’altura d'un Ajuntament" i ha remarcat que aquestes polítiques han d'anar acompanyades de recursos humans i pressupostaris suficients.