medi ambient

Multes d'entre 100 i 500 euros per als infractors de la ZBE

La nova ordenança municipal de Sant Cugat preveu una sèrie d'excepcions

per S.B., Sant Cugat | 2 de novembre de 2021 a les 11:58 |
Presentació de la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat. | Aj. Sant Cugat / Lali Puig
L'1 de maig ja va entrar en vigor la Zona de Baixes Emissions (ZBE) al centre de Sant Cugat; però aquest 1 de novembre s'acabava la moratòria que posava fre al règim sancionador. Aixi doncs, a partir d'ara els infractors de la nova ordenança municipal s'enfrontaran a multes d'entre 100 i 500 euros -més un 30% en casos de reincidència-.

Un espai de 4 km2 del municipi i estarà delimitada per la carretera de Vallvidrera, la ronda Nord, l’avinguda de Roquetes, el carrer de Sant Crist Llaceres i el passeig de Valldoreix. Des d'avui, els vehicles més antics i més contaminants que no comptin amb el distintiu de sostenibilitat ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT) no podran circular per la ZBE els dies laborables entre les set del matí a les vuit del vespre. La normativa, però, preveu algunes excepcions.
Episodi ambiental o resolució d'alcaldia


La Zona de Baixes Emissions podria preveure més limitacions de trànsit si la Generalitat declara un episodi de contaminació. Això només passaria en el cas de contaminació elevada per diòxid de nitrogen, que fins ara el Govern no ha decretat mai. L'Ajuntament també podrà decidir si atorga un permís extraordinari per circular per la ZBE a través d'un d'una resolució de l'alcaldia.

Autoritzacions especialsNo estaran afectats per la ZBE els vehicles dedicats al transport de Persones amb Mobilitat Reduïda, els d'emergències, ni els dedicats al transport de persones amb malalties que els condicionen l’ús del transport públic. Per optar a l’exempció cal estar donat d’alta amb validesa al registre metropolità de vehicles estrangers i d’altres vehicles autoritzats.

En cas d'entrar a la ZBE amb un vehicle contaminant per una urgència mèdica, el vehicle serà multat però el conductor podrà recórrer la multa presentant un justificant mèdic. Els conductors que no disposin del distintiu ambiental de la DGT també podran demanar fins a deu autoritzacions esporàdiques per entrar a la ZBE amb el seu vehicle. Cada permís costarà dos euros.

A més, alguns vehicles de serveis podran accedir a la ZBE si ho necessiten. Són els cotxes d'autoescola, els blindats, les unitats mòbils de ràdios i televisions, els vehicles professionals de tallers de reparacions, les biblioteques mòbils, els vehicles de venda ambulant, les grues d'arrossegament i elevació, les formigoneres i els vehicles de fires. 

També podran accedir a autoritzacions vehicles que hagin de prestar activitats considerades singulars o treballar per a esdeveniment extraordinaris a la via pública i aquells que transportin persones diagnosticades de malalties que requereixin realitzar tractaments mèdics de forma periòdica.

Vehicles grans i rendes baixes


Finalment la normativa aprovada de la ZBE permetrà que camions, furgonetes i autobusos de grans dimensions tinguin un any més per adaptar-se a la regulació i no seran multats fins a l'1 de maig del 2022. A més a més a Sant Cugat també s'aplicarà una moratòria de fins a cinc anys, fins a l'1 de maig del 2026 per als camions que circulen per la zona del polígon de Can Magí. 

També s'ha aprovat que les famílies amb ingressos inferiors a l’indicador de renda d’efectes múltiples (IPREM) més un 10% de l’IPREM vigent i que el vehicle constitueixi un instrument necessari per a l’exercici de la seva activitat professional, puguin anar en cotxe per la ZBE tot i no tenir distintiu ambiental de la DGT.

Cotxes estrangers


Els vehicles estrangers estan sotmesos a les mateixes restriccions que els matriculats a l'estat espanyol. Per tant, en cas de voler circular si no es disposa del distintiu de la DGT, els seus conductors hauran de sol·licitar ser inscrits al registre de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

 

Participació