L'oposició portarà el govern de Valldoreix a l'Oficina d'Antifrau

El ple va aprovar un decret per actualitzar les categories laborals dels treballadors de l'EMD i corregir una sèrie d'"errors històrics"

Puig, Herrada i Degollada, membres del govern de Valldoreix
Puig, Herrada i Degollada, membres del govern de Valldoreix | Sergi Baixas
01 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 15:37h

La relació entre el govern de Valldoreix (Junts) i l'oposició d'esquerres (ERC-MES, PSC i CUP) cada vegada s'esquinça més. Ahir, durant el ple ordinari de setembre, la ratificació d'un decret per actualitzar les categories laborals dels treballadors de l'EMD i la correcció d'una sèrie d'"errors històrics" va acabar amb l'anunci que els partits d'esquerres portaran al govern a l'Oficina d'Antifrau davant les "flagrants irregularitats" que observen del procés.

Tot es remunta a l'inici d'unes reivindicacions laborals d'una vintena de treballadors de l'administració pública que apunten a desajustos econòmics segons el seu grup i nivell. Després d'un període de negociacions, s'arriba a un acord per corregir aquesta situació i es presenta a ple per la seva aprovació. No obstant això, d'aquest conveni consensuat s'afegeixen dues modificacions més; una d'elles la que fa referència a un polèmic complement específic per la tècnica superior de Promoció Econòmica, Comerç i Disciplina Urbanística de l'EMD per un valor de 5.724 euros anuals. 

Aquesta plaça incumbeix a l'actual secretària-interventora accidental, Maria Josep Tuyà, que passarà a ocupar aquest càrrec quan s'incorpori a mitjans d'octubre el nou secretari-interventor. Tuyà fa la funció de secretària-interventora interina des del desembre passat davant la jubilació de l'anterior secretària-interventora Concepció Foraster.

Aquest moviment, que es va aprovar en un inici durant el ple de juliol, va rebre les al·legacions del cap d'Urbanisme de l'EMD, Miquel Díaz. Va ser aleshores quan, el govern de Junts, en lloc de sol·licitar un informe a la Diputació de Barcelona per resoldre el cas, van decidir contractar un assessor extern per avançar el més ràpidament possible que va acabar desestimant les al·legacions de Díaz. Un informe que l'oposició, assegura, mai va arribar a rebre perquè el govern va dir que s'havia de corregir per raons de faltes d'ortografia. Des de l'equip de govern matissen que el document es va posar a la seva disposició just a l'endemà d'haver-se celebrat la Junta de Portaveus al gestor d'expedients digital.

Procediment inusual

Tot plegat ha despertat les "sospites" de l'oposició que observa "flagrants irregularitats" en el procés. En primer lloc, consideren sorprenent que l'EMD contractés un assessor extern quan el procediment habitual és demanar un informe a la Diputació de Barcelona malgrat que pugui trigar mesos a contestar. A més, remarquen que el fet que la secretària-interventora participi en la redacció i deliberació d'un punt que l'afecta personalment resulta inusual.

A més a més, la vocal Susanna Casta (PSC) ha brandat un informe de la Diputació de Barcelona de l'any 2017 on clarament s'exposa que "les funcions noves i afegides no suposen un augment de la valoració atorgada" considerant que l'assignació de la secretària-interventora accidental és correcta. També critica que el govern hagi volgut barrejar les reivindicacions legítimes dels treballadors amb dos punts extres "que no tenien res a veure".

Davant de les "ombres" que observen, ahir van reclamar durant la celebració del ple que el govern "deixés sobre la taula" aquest punt i s'esperés a un informe de la Diputació que "esvairia dubtes" o a la "mà neutra" que arribarà d'aquí a unes setmanes en la figura del nou secretari-interventor. Les presses, diuen, clama a una "manca de transparència". 

Fent cas omís de les demandes, la vocal del govern Susanna Herrada (Junts) s'ha tancat en banda. Considera que el govern sempre ha estat transparent i que la presentació d'al·legacions d'una persona a qui acusa de posar habitualment "pals a les rodes", "no pot parar la feina d'aquesta casa". A més ha exposat: "no puc entendre que algú pugui estar en contra de la millora laboral de qualsevol treballador, sigui qui sigui i sobretot d'una companya". "Em mantindré amb el que crec que és just", ha sentenciat.

Davant d'aquesta resposta, els vocals d'ERC i la CUP, Ferran Margineda i Lluc Cahís, han lamentat que el govern estigui utilitzant la resta de treballadors "com a escut humà per una revisió encoberta d'un lloc de treball". Així doncs, han anunciat que, juntament amb els socialistes, portaran el cas a l'Oficina d'Antifrau perquè investigui els fets

Cal apuntar que tot plegat ha pogut tirar endavant amb el vot clau del vocal de Cs, José Miguel García, que ha optat per abstenir-se. Així doncs, davant l'empat de quatre vocals a favor i quatre en contra, el vot de qualitat del president Puig ha decantat la balança

El context polític a la sala de plens ha esdevingut cada vegada més tens des que a principis d'estiu, les formacions polítiques d'esquerra de Valldoreix es conjuressin per demanar la dimissió del president Puig -després d'intentar apujar-se el sou malgrat que l'oposició li baixés en un primer moment-. Tot allò va escalar fins a una crisi institucional entre l'Ajuntament i l'EMD sense precedents i amb una pluja de retrets entremig.