Pluja de retrets entre govern i oposició per l'estat de la ciutat

Junts per Sant Cugat i Cs carreguen amb duresa contra el tripartit després de dos anys de mandat

El portaveu de Cs Sant Cugat, Aldo Ciprian durant la sessió plenària d'avui
El portaveu de Cs Sant Cugat, Aldo Ciprian durant la sessió plenària d'avui | Sergi Baixas
27 de setembre del 2021

Nou ple encès entre el tripartit de Sant Cugat i l'oposició. Aquest dilluns 27 de setembre, la Sala de Plens de l'Ajuntament ha acollit un ple extraordinari per debatre sobre l'estat de la ciutat. Un debat que ha donat el tret de sortida amb una intervenció de l'alcaldessa Mireia Ingla on ha reivindicat fermament la necessitat del canvi de govern després de 32 anys de governs convergents i la importància de "remar tots plegats" per afrontar i resoldre els reptes de la ciutat per encarar el Sant Cugat del 2030. Des de l'altra banda de la bancada però, les crítiques de JxSTC i Cs s'han fet escoltar. 

En aquest sentit, la portaveu de Junts, Carmela Fortuny, ha assegurat que Sant Cugat està en "stand by" i que es viu "pitjor" des de fa dos anys. "Van voler generar una il·lusió i l'han convertit en decepció", ha exclamat. En aquest sentit, considera que la mobilitat i la neteja al municipi ha empitjorat i que el centre està més congestionat que "mai". També ha carregat contra la unilateralitat de l'adopció "amb presses" de l'Anella Verda i de la Zona de Baixes Emissions. Per altra banda, afirma que el govern local ha aturat tot construcció d'habitatge públic i que han aconseguit espantar a tothom amb el "nyap urbanístic" del Centre Ragull.

"La Covid-19 no pot ser l'excusa per a la paràlisi", ha alertat Fortuny que considera que les tres forces del govern no s'han posat d'acord amb el model de ciutat que volen, "viuen en constant tensió". A més a més, la portaveu de Junts ha carregat contra la figura de l'alcaldessa Ingla a qui ha acusat de ser "poc dialogant i, de vegades, arrogant" i ha reclamat més humilitat i diàleg amb l'oposició. "Heu estat 32 anys preparant-vos a l'oposició per governar així?", ha retret assenyalant la falta d'autocrítica de l'equip de govern.

En relació amb les respostes dels portaveus del tripartit, Fortuny ha assegurat que aquest govern "deixarà cicatrius molt profundes per culpa de l'abandonament de projectes estratègics per a la ciutat". "Volem que Sant Cugat torni a bategar i recuperar una administració solvent i amb empenta que ens torni a il·lusionar", ha rematat.

Cs carrega amb força

Per altra banda, el portaveu de Cs Aldo Ciprian també ha apuntat a la manca de manteniment general al municipi, l'augment de vandalisme i sensació d'inseguretat dels veïns i la falta d'"absoluta solidaritat" del "fraccionat" govern municipal. "Semblem la Barcelona de Colau", ha afirmat. El líder taronja ha denunciat el bloqueig del govern a les arques municipals  durant el transcurs de la pandèmia "mentre les famílies arribaven al límit de les seves forces i altres perdien la vida". 

A més, Ciprian denuncia que els intents de recuperació econòmica han topat amb projectes com l'Anella Verda que perjudiquen el comerç i restauració de la ciutat o la ZBE. "Vostès comencen la casa per la teulada, però mai s'obliden d'esgarrapar la butxaca dels seus veïns i d'especialment d'aquells que pitjor ho estan passant", ha sentenciat. Respecte a les respostes del govern, Ciprian ha assegurat que és un "contrasentit" voler fer en un any el que no han fet en dos. 

Les rèpliques del govern

"Trobo que algunes de les coses que exigeixen ara tenen traca després d'haver estat 32 anys governant", ha respost la tinència d'alcaldia Núria Gibert. La cupaire ha assenyalat que aquesta ciutat "ens feia passar vergonya" i, "malgrat quedar molta cosa per fer, anem a tota vela". Gibert reivindica ser el "motor del canvi" i que, "sent imperfectes" volen governar de la mà de la ciutadania i entitats per fer-ho el millor possible. En aquest sentit ha demanat a JxSTC i Cs fer una "oposició noble" sense caure en mentides. "Vostè troba lletges les torres Ragull? Doncs hi ha gent que troba encara més lleig que hagin de marxar de la ciutat", ha contestat a Fortuny respecte al trencament de la fisonomia del Centre Ragull. 

Per altra banda, la tinència d'alcaldia socialista Pere Soler també ha posat el focus en la necessitat d'"higiene democràtica" que era necessari a Sant Cugat impulsant un acord "sense precedents" i que s'ha dedicat a "endreçar les ineficiències de l'anterior equip de govern" que va fallar a l'hora de preveure el creixement de la ciutat i que ha portat al "col·lapse" en certs àmbits. "No només representem un model de canvi, sinó també un model d'èxit", ha rematat Soler.

Finalment, la tinència d'alcaldia republicà Francesc Duch, ha tornat a celebrar la fi del govern de la "dreta especulativa i reaccionària" de l'any 2019. Pel que fa a les intervencions de l'oposició ha lamentat la imatge que intenten vendre de "ciutat apocalíptica" i que tan sols "tirin de tòpics i de vendre fum" amb poques propostes al darrere.