El nou curs escolar a Sant Cugat: més confiança a la pública i privada i menys a la concertada

La ciutat també ha registrat una demanda creixent per estudiar Formació Professional (FP)

Presentació de l'inici del curs escolar 2021-22 a Sant Cugat
Presentació de l'inici del curs escolar 2021-22 a Sant Cugat | Aj. de Sant Cugat
09 de setembre del 2021
Actualitzat a les 18:44h

Sant Cugat afronta l'inici del curs escolar 2021-22 amb, un any més, la pandèmia de rerefons. Aquest dilluns 13 de setembre, els alumnes tornaran a les aules i, per tal de garantir la presencialitat i el bon funcionament dels centres, l'Ajuntament ha fet una crida a totes les famílies per vacunar tot l'alumnat major de 12 anys. Cal recordar que el CAP de Valldoreix exercirà com a punt de vacunació local sense necessitat de reservar cita prèvia fins al 30 de setembre, totes les tardes de 15 h a 19.30 h. 

L'alcaldessa Mireia Ingla i la regidora d'Educació Pilar Gorina han demanat confiança a la comunitat educativa que, "amb molta dedicació i sobreesforç", garantiran el dret a l'educació i la salut en un curs que continuarà marcat per la Covid-19. El govern local també ha assegurat que continuarà oferint tot el suport necessari per ajudar els centres "en tot allò que faci falta". En aquest sentit, les subvencions Covid anunciades l'any passat ja s'han lliurat a les escoles bressol i de música privades reconegudes (90.000 euros) i, en breu, es lliuraran els ajuts als centres públics pels costos destinats en l'augment de monitoratge en temps de migdia i per desinfecció en les activitats extraescolars. 

Pel que fa a la matriculació a Sant Cugat, enguany 21.568 alumnes començaran el curs 21-22, una xifra que suposa un augment del 0,46% respecte el curs anterior (21.469). D'aquests, l'aposta majoritària de les famílies és per a les escoles públiques (45% del total de l'alumnat); seguida per les concertades (31,2%) i finalment les privades (23.6%). Tot i això, en relació amb el curs anterior, s'ha registrat un augment de matriculacions d'1,5% als centres públics i un 0,9% als privats; mentre que s'ha observat un decreixement a les concertades d'-1,4%.

Per altra banda, en comparació amb els cicles educatius, baixen les matriculacions al cicle infantil (-1,1%), a l'educació primària (-0,25%) i a l'Educació Secundària Obligatòria (-0,6%). En canvi, l'Educació Secundària Postobligatòria ha experimentat un important augment (+6,7%).

En aquest sentit, un dels aspectes més destacats del nou curs és l'alta demanda que s'ha registrat per estudiar Formació Professional tant a Sant Cugat com a la resta del país. Per aquest motiu, l'Ajuntament ha sol·licitat al Departament d'Educació que augmenti la seva oferta al municipi; "una de les prioritats de l'equip de govern", ha assenyalat Gorina. Ara per ara, l'institut d'FP a la ciutat obrirà un nou grup als estudis de grau mitjà d'Atenció a Persones en Situació de Dependència i un Grau Superior en Cuina. També s'està treballant perquè l'any vinent es pugui augmentar l'oferta a l'escola d'Art i Disseny. 

Respecte a les subvencions atorgades l'any anterior en matèria Covid, el consistori ha anunciat que no es mantindran per a aquest curs, ja que no hi haurà grups bombolla reduïts. Tot i això, sí que es mantindran els ajuts als centres públics per contractar monitoratge que atengui alumnat amb Necessitats Educatives Especials (NEE) en horari de migdia.  "És una manera important de col·laborar en la inclusió en el temps no lectiu i assegurar una atenció més personalitzada", ha apuntat la regidora. 

Pel que fa als espais municipals que l'Ajuntament cedirà, entre d'altres, el camp de futbol de can Magí a l'Institut Joaquima Pla i Farreras i la ZEM Guinardera a l'escola La Mirada per fer educació física. 

Obres de millora als centres educatius

- Escola La Floresta: adequar armari d'obra al comptador aigua, col·locar porta gimnàs i reparar/netejar els canals de recollida d’aigua a la coberta de l'edifici de parvulari i de l’edifici de primària. Arranjar el revestiment vertical dels passadissos.

- Escola Joan Maragall: tapar els desguassos del vestuari del gimnàs amb malles.

- Escola Pins del Vallès: arranjar la porta del magatzem de la caseta del conserge. Millores a la sala de calderes del gimnàs (dins del projecte europeu GeoFit.

- Escola La Mirada: arranjament dels sots que hi ha al pati. Treballs provisionals a l’espera de fer més endavant una actuació més definitiva.

- Institut-escola Catalunya: adaptar vàters al parvulari per a infants amb diversitat funcional. Canvi ubicació del sorral i de la zona de jocs (pati de primària) i canvi ubicació sorral i instal·lació de teles d’ombra (pati d’infantil). El Casal de Mira-sol cedirà temporalment espais per a les aules mentre s'acaben les obres d'ampliació i reforma del centre. 

- Escola Avenç: treballs d’adequació i manteniment del camí del Crist Treballador fins que properament es puguin realitzar les obres definitives per part d’Urbanisme. El calendari no està definit encara però l'alcaldessa ha assegurat que qualsevol decisió estarà consensuada amb l'escola i l'Afa. 

- Escola Bressol Gargot: adequar una pilastra de la tanca del mur perimetral exterior.

- Escola Bressol Montserrat: enderroc de la caseta d’obra del pati i millora del paviment.

- Escola Bressol Cavall Fort: renovació del terra del pati de nadons.

- IES Joaquima Pla i Farreras: revisió i tala, per seguretat, de dos arbres malalts. A partir de novembre es farà una reposició de l’arbrat.

- Escola de Música Victòria dels Àngels: eliminar el graó d’accés principal i fer rampa idèntica a la ja existent en un tram.