Llencen pintura contra l'Ajuntament de Sant Cugat

És un acte de rebuig davant l'aprovació inicial del projecte de construcció de la Mirada enmig del bosc de Volpelleres

L'acció de rebuig d'aquest vespre
L'acció de rebuig d'aquest vespre | Anna Mira
A.M i S.B.
19 de juliol del 2021
Actualitzat a les 20:08h
Tres persones han llençat un pot de pintura verda contra la façana de l'Ajuntament de Sant Cugat mentre s'estava celebrant el ple ordinari del mes de juliol; justament, abans de començar l'Audiència Pública. Col·lectius ecologistes organitzats de la ciutat han reivindicat l'acció, segons ha pogut confirmar NacióSantCugat. 

L'acció és un acte de rebuig contra l'aprovació inicial que s'ha produït aquest vespre en sessió plenària que donava el vistiplau al projecte de construcció de la dotzena escola de la ciutat, La Mirada, que s'aixecarà en la polèmica ubicació d'enmig del bosc de Volpelleres. El llançament de pintura s'ha acompanyat per un adhesiu d'una guineu amb el missatge "Ens quedem a Volpelleres". 

Immediatament, agents de Policia Local -uniformats i de paisà- han sortit corrents per perseguir els autors dels fets pel centre de Sant Cugat. Fonts municipals confirmen que han identificat a un dels tres autors i que la resta, confien, ho faran les càmeres de vigilància instal·lades al consistori. Quan s'avaluïn els danys, se sabrà si seran acusats per una sanció administrativa o penal.

Precisament, durant la celebració de l'Audiència Pública, han participat diversos col·lectius ecologistes locals com ara la portaveu de l'associació veïnal Sos Bosc de Volpelleres, Lurdes Marimon, una activista de l'Assembla pel Clima i un membre de l'Associació per la defensa i Estudi de la Natura (ADENC). Tots tres han reclamat constituir una taula de diàleg per estudiar ubicacions alternatives pel nou equipament. "Ens trobem en un moment gravíssim de l'emergència climàtica, però fa falta valentia i exposar la dicotomia bosc o escola és un error".

Un dels activistes ha tret importància a l'acció exposant que "una mica de pintura no és comparable amb el que es farà al bosc de Volpelleres". També han fet reflexions sobre el "perjudici que implicarà la construcció d'aquesta escola en el bosc" i han recordat que hi ha flora i fauna present que veurà com el seu entorn es deteriora. 

Per la seva banda, l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha condemnat els fets i els ha qualificat d'"inacceptables". En la mateixa línia s'ha expressat la tinència d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, també ha criticat l'acció i retreu que "aquest tipus d'actes no contribueixen precisament al diàleg o a l'obertura de la taula que vostès proposen. 
 

Després de l'acció s'ha començat a netejar la porta i la façana. Foto: Anna Mira



En la seva intervenció el republicà ha reiterat que "no ens estem carregant un parc, estem incorporant un equipament en un lloc on hi havia previst la compatibilitat entre equipaments i zona verda prevista inicialment". I ha explicat de nou el projecte.  

Finalment, la Comissionada per a l'Emergència Climàtica, Alba Gordó, ha reconegut que "sovint les administracions hem de casar la realitat que tenim amb la urgència i el futur, i això no sempre és fàcil".  

Poca estona després dels fets, persones del servei de neteja de l'Ajuntament han començat a netejar el terra i els vidres de la façana de l'Ajuntament per treure la pintura verda, juntament amb la brigada municipal que ha fet servir aigua a pressió per eliminar-la.