Posen en marxa la campanya #EstimemLaCreudeTerme

La matinada de dissabte una persona va trencar-la en pujar-hi a sobre

Així ha quedat la Creu de terme del Monestir de Sant Cugat.
Així ha quedat la Creu de terme del Monestir de Sant Cugat. | Aj. Sant Cugat / Lali Puig
23 de juny del 2021
Diumenge Sant Cugat es va llevar amb una mala notícia. Algú havia destrossat la Creu de terme que hi ha a l'entrada del Monestir. Datada al segle XVI i considerada Bé Cultural d'Interès Nacional, el que va quedar dempeus de seguida es va omplir de flors, demostrant l'estima que tenen els santcugatencs a aquest element emblemàtic del patrimoni. 

Ara, el record va més enllà i l'Arxiu de Sant Cugat, juntament amb Museus de Sant Cugat han posat en marxa la campanya #EstimemLaCreudeTerme a les xarxes. Una iniciativa que pretén "sensibilitzar envers el respecte i l’estima dels elements identitaris comuns". Per fer-ho animen a penjar fotografies importants fetes a la Creu de terme.

La idea és que tothom qui ho faci utilitzi l'etiqueta #EstimemLaCreudeTerme i #Arxivemelmoment així com es demana mencionar tant al Museu com a l'Arxiu. A més a més qui ho vulgui també pot adjuntar-hi una petita explicació sobre la fotografia, l'any o l'esdeveniment. 
 
 

Què és la Creu de terme?

És una antiga creu de terme que s’aixecava al peu del creuament dels camins que des de Sant Cugat partien a Rubí, Terrassa i Martorell, en punt que ara no tenim del tot precís entre la capella de Sant Domènec i l’era de can Mates. 

Està datada al segle XVI, tot i que segurament substituïa una creu anterior documentada ja al segle XV com “la creu de pedra”. Després apareix amb aquest nom i també amb el de “creu de Bufart”, i ja molt posteriorment se la coneix com a creu de Sant Domènec. 

Va ser enderrocada arran la guerra civil, i reinstal·lada el 1940 dins el recinte del Monestir. Des d’aleshores ha format part del paisatge d’aquest monument i del record de tots els santcugatencs. 

 

S’aixeca sobre un basament esgraonat. Tant el fust com la creu estan esculpits amb motius característics de la traceria gòtica (llancetes, rosetes,..). La creu, amb els braços acabats en flor de llis, presenta la imatge de la crucifixió en una cara i la Mare de Déu amb el nen Jesús a l’altra cara.  Era fins a data d’avui era el millor exemplar de creu de terme a la ciutat, pel seu estat de  conservació i per la seva qualitat artística.