La plataforma veïnal «Aturem Ragull Centre» exigeix estripar el conveni amb la farmacèutica Ferrer

El col·lectiu assenyala l'"escàndol" que suposa que l'Ajuntament "regali més de 10 milions d'euros a qui deixa de tenir activitat industrial"

Imatge de la roda de premsa davant dels terrenys on es vol construir el Ragull Centre
Imatge de la roda de premsa davant dels terrenys on es vol construir el Ragull Centre | Cedida
22 de juny del 2021
Actualitzat a les 19:21h

La plataforma veïnal "Aturem Ragull Centre" exigeix la retirada immediata i total del conveni entre l'Ajuntament de Sant Cugat i la farmacèutica Ferrer per la requalificació dels terrenys. En una roda de premsa a la Rambla del Torrent d'en Xandri -davant de l'espai en qüestió-, l'associació ciutadana ha celebrat la recollida de més de 1.500 signatures de rebuig al projecte i ha recordat que han presentat un seguit d'al·legacions per posar fre a la nova centralitat.

El col·lectiu critica la "improvisació" del tripartit a l'hora d'elaborar el planejament i denuncien la "mala tramitació d'un "pèssim informe tècnic" que va ser emès abans de l'entrada en el registre municipal mentre també assenyalen la incompetència de la figura que el firma no havent estat el Cap de Servei de Planejament i Gestió. 

La portaveu de la plataforma, Judit Defez, també assenyala l'"escàndol" que suposa que l'equip de govern "regali més de 10 milions d'euros a qui deixa de tenir activitat industrial", apel·lant a l'estimació de l'estudi econòmic que ells mateixos han elaborat tenint en compte que el tripartit no els ha traslladat l'estudi econòmic que fa setmanes que havien sol·licitat. Un informe "especialment rellevant", diuen, perquè en un pacte del consistori amb un privat sempre s'ha de garantir que prevalguin els interessos públics. Una premissa que ells exposen que a hores d'ara no es compleix.

En aquest sentit, Defez explica que han calculat el valor del sostre d'habitatge lliure, el valor del sostre comercial del supermercat i del valor de les despeses de la urbanització; fent que la parcel·la augmenti el seu valor de 6,7 milions d'euros a 16,8 milions, asseveren. 

"No s'hi val tot"
Durant la roda de premsa han lamentat que el projecte amenaça amb la continuïtat de l'activitat industrial de la resta de companyies del polígon de Can Magí i que s'estigui canviant la fisonomia de la ciutat establint un "greu precedent" en una àrea de la ciutat que ja està molt massificada. 

Malgrat reconèixer la situació d'emergència habitacional a la qual s'enfronta Sant Cugat i estar d'acord amb la construcció de més habitatge de protecció oficial, consideren que "no tot s'hi val", i que aquest ha de ser digne existint alternatives d'ubicació on aixecar-los. Sigui com sigui, la plataforma opta perquè aquest espai mantingui la qualificació de sòl industrial i fomentar la seva activitat, "que no vol dir una fàbrica amb fums", fent referència a les declaracions de la tinència d'alcaldia de Presidència, Pere Soler, i reivindicant la instal·lació d'empreses de noves tecnologies o d'emprenedoria que fomentin llocs de treballs qualificats com ha passat amb la Dephi.

Tanmateix també han criticat que el govern local no hagi comptat amb la participació ciutadana; hagi obviat les "demandes històriques" del barri Monestir-Sant Francesc; no s'hagin tingut en compte criteris de sostenibilitat, mobilitat o nivells de contaminació a tocar d'entorns escolars; ni s'hagi calculat el perjudici al comerç local.
 

El Ragull Centre s'ubicarà a la rambla del Torrent d'en Xandri Foto: Aj. de Sant Cugat / Lali Puig



Davant de l'anunci del govern local d'obrir el projecte per replantejar-lo de la mà amb les forces de l'oposició i del veïnat afirmen contundents que no el tripartit "no vol parlar" ni obrir vies de diàleg i que aniran "a totes" per aturar-lo.