Destrossen la Creu de terme a l'entrada del Monestir de Sant Cugat

Un dels autors que ha atemptat contra aquest Bé Cultural d'Interès Nacional està ingressat a l'hospital

Així ha quedat la Creu de terme del Monestir de Sant Cugat.
Així ha quedat la Creu de terme del Monestir de Sant Cugat. | Aj. Sant Cugat
19 de juny del 2021
Actualitzat el 23 de juny a la 13:20h
Sant Cugat s'ha llevat aquest matí amb una imatge que ha entristit a molts veïns. Uns brètols han destrossat, de matinada, la Creu de terme del Camí dels Monjos situada a l'entrada del Monestir, un element considerat Bé Cultural d'Interès Nacional. La tinenta d'alcaldia de Cultura i Patrimoni, Esther Madrona, ha explicat en una atenció als mitjans, al lloc dels fets, que "aquest acte ens dol perquè atempta directament contra el patrimoni local i nacional".

"Aquestes bretolades em fan preocupar per la manca de respecte que hi ha cap al patrimoni". "Estem entristits, preocupats i enfadats", ha afegit. Segons fons municipals els fets haurien passat cap a les 0.45 hores quan un home ha pujat a sobre de la creu i amb el seu propi pes el monument ha cedit i s'ha esmicolat. En caure, la persona ha resultat ferida i ha estat traslladat a l'Hospital Universitari MútutaTerrassa amb una fractura al braç. A hores d'ara es desconeix el seu estat de salut.

Per la seva banda, mossèn Emili, ha explicat que de nit s'ha sentit un grup de persones fent xivarri i a la plaça "han fet un mini castell i s'han agafat a la creu". "S'ha sentit com han caigut i un d'ells s'ha fet mal", ha afegit. El mossèn ha expressat que sent "molta tristesa pel significat que té aquesta Creu, que forma part de l'imaginari de Sant Cugat" i ha fet una crida a valorar el patrimoni que tenim. Malgrat tot, mossèn Emili s'ha volgut quedar amb la nota positiva d'aquest dissabte quan una senyora ha portat unes flors a la Creu.

A hores d'ara la Policia Municipal manté la investigació oberta per esclarir els fets i les motivacions de les persones que han causat les destrosses. L'home ferit està investigat per delicte contra el patrimoni històric per danyar un Bé Cultural d'Interès Nacional. Des del Consistori han avançat que es posaran les "denúncies pertinents" davant l'atemptat contra el patrimoni.

I ara, què?
L'Ajuntament l'ha qualificat d'acte vandàlic i a hores d'ara s'estan recollint tots els trossos que han quedat escampats per terra per intentar restaurar la creu "en la mesura del possible", ha puntualitzat Madrona. La tinenta d'alcaldia també ha deixat clar que la creu estava en bon estat i que no suposava un perill per les persones que transiten a la zona, però "no es podia preveure la seva afectació si algú s'hi puja a sobre".
 

De moment les peces es guardaran al Museu de Sant Cugat i de cara dilluns els restauradors del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) faran una inspecció per determinar els procediments a seguir.

Pel que fa a la resta del monument que ha quedat dempeus, l'Ajuntament ha informat que es deixaran les tanques que limiten la zona per protegir el monument i evitar que algú altre es faci mal.

Què és la Creu de terme?
És una antiga creu de terme que s’aixecava al peu del creuament dels camins que des de Sant Cugat partien a Rubí, Terrassa i Martorell, en punt que ara no tenim del tot precís entre la capella de Sant Domènec i l’era de can Mates. 

Està datada al segle XVI, tot i que segurament substituïa una creu anterior documentada ja al segle XV com “la creu de pedra”. Després apareix amb aquest nom i també amb el de “creu de Bufart”, i ja molt posteriorment se la coneix com a creu de Sant Domènec. 
 

La creu de terme al seu emplaçament original el 1912. Foto: Josep Salvany. Fons de la Biblioteca de Catalunya


Va ser enderrocada arran la guerra civil, i reinstal·lada el 1940 dins el recinte del Monestir. Des d’aleshores ha format part del paisatge d’aquest monument i del record de tots els santcugatencs. 

S’aixeca sobre un basament esgraonat. Tant el fust com la creu estan esculpits amb motius característics de la traceria gòtica (llancetes, rosetes,..). La creu, amb els braços acabats en flor de llis, presenta la imatge de la crucifixió en una cara i la Mare de Déu amb el nen Jesús a l’altra cara. 

Era fins a data d’avui era el millor exemplar de creu de terme a la ciutat, pel seu estat de 
conservació i per la seva qualitat artística.