treball

Un centenar d'interins de l'Ajuntament de Sant Cugat fan vaga per reclamar la fixesa dels seus llocs de treball

El sindicat que aplega el col·lectiu, IAC-CATAC, es presentarà per primera vegada a les eleccions intersindicals el pròxim mes de setembre

per Anna Mira, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 18 de juny de 2021 a les 13:38 |
Concentració d'interins de Sant Cugat durant la vaga del 18 de juny. | Anna Mira
Nova mobilització a Sant Cugat en contra dels contractes temporals a l'administració pública. Aquest divendres 18 de juny, desenes d'interins de l'Ajuntament santcugatenc, 150 segons l'organització, s'han aplegat a la plaça de la Vila durant la jornada de vaga convocada pel Col·lectiu d'Interins i Laborals en frau de Llei de l'Ajuntament i la secció sindical IAC-CATAC.

Amb pancartes i cartells visibilitzant els anys que fa que treballen sense un contracte fixe, el personal públic ha fet sentir la seva veu amb crits de "fixesa ja", "no a la reforma d'Iceta" o "les que hi són, es queden". Durant la lectura del manifest, els membres de la secció sindical, han insistit en el fet que "milers de llocs de treball estan en joc".


Sense anar més lluny, a l'Ajuntament de Sant Cugat, al voltant de 450 persones (el 60%) de la plantilla es troba en situació de temporalitat. Una xifra que afecta, sobretot, a persones més grans de 50 anys i a dones (62%). El representant de la secció sindical, Gabriel Mas, ha explicat que "no estem parlant de places de treball si no de persones que tenim anys d'experiència a l'administració".

A més a més, durant la protesta, s'ha criticat la gestió que l'estat espanyol està fent de la problemàtica a través del ministre de Política Interterritorial, Miquel Iceta. "La solució no és convocar oposicions", com proposa Iceta, "si no les víctimes rebrem el càstig", apunta Mas qui ha criticat que l'administració pública és jutge i part. A més a més, els sindicats majoritaris -CCOO ni de la CGT ni d'UGT- han tancat files amb Iceta.


IAC-CATAC a les eleccions sindicals


Després de suspendre's les eleccions sindicals a l'Ajuntament de Sant Cugat per la pandèmia, finalment se celebraran el pròxim mes de setembre i el sindicat IAC-CATAC s'hi presentarà per primera vegada. Mas ha fet una crida als treballadors que s'han mobilitzat que també ho facin per aconseguir representació i formar part de les taules de negociació.


El representant sindical ha afegit que actualment les reunions amb l'alcaldessa, Mireia Ingla, s'han aturat. "Sabem que tenen bona predisposició i ganes de solucionar el tema". No obstant això, insten al govern a ordenar una auditoria que elabori una anàlisi de les situacions d'abús de temporalitat de la plantilla i l'impacte de la situació del personal afectat.
 

Concentració d'interins de Sant Cugat durant la vaga del 18 de juny. Foto: Anna Mira


També reclamen que se suspenguin les convocatòries de places d'oferta pública fins que el govern espanyol no aprovi les polítiques d'estabilització que donin compliment a la directiva comunitària 199/70 i a la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

De fet, la justícia europea (sentència 19 març 2020 TJUE) ha sentenciat que els concursos-oposició no són vàlids per resoldre el problema de l'abús en la temporalitat. Per això, els treballadors de l'Ajuntament defensen la fixesa com a solució per consolidar els 450 llocs de treball en frau de llei a la nostra ciutat. 

 

Participació