L'oposició carrega en bloc contra el govern de Valldoreix: «Això és la desafecció política»

Durant el ple de juny també ha pres posessió el nou vocal de Cs, José Miguel García

L'oposició en bloc, aprovant la moció dels 118 atesos
L'oposició en bloc, aprovant la moció dels 118 atesos | EMD Valldoreix
17 de juny del 2021
Actualitzat a les 22:46h

José Miguel García és el nou vocal de Cs de la Junta de Veïns de Valldoreix. El ple ordinari del mes de juny ha donat el tret de sortida aquesta tarda amb la presa de possessió de García després de la marxa d'Anna Cano per "assumptes personals i incompatibilitats laborals". Aquest nomenament s'hauria d'haver produït el mes passat però degut a un error en l'acreditació per part de la Junta Electoral es va haver de posposar. El nou vocal ha agraït el nomenament que li suposa un "gran honor i responsabilitat" per contribuir a desenvolupar la Vila. 
 

El nou vocal de Cs de l'EMD, José Miguel García, prenent posessió del càrrec Foto: Sergi Baixas


El ple ha aprovat una moció on reclama l'aprovació d'una Llei d'Amnistia que comporti l'extinció de qualsevol mena de responsabilitat penal i administrativa per tots els actes i expressió vinculats a la lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya independentment dels delictes o conductes perseguides per la legislació vigent. A més, aquesta amnistia haurà d'anar acompanyada d'una solució efectiva al conflicte polític català i reparar el dany causat als represaliats. 

Conflicte obert entre el govern i l'oposició
L'oposició en bloc ha reclamat al govern local complir amb tots els acords aprovats a la Junta de Veïns de Valldoreix del present mandat 2019-2023. Així doncs, reclamen la pronunciació expressa de Junts per evidenciar la voluntat d'executar les 118 mocions aprovades en sessions plenàries que no s'han arribat a posar en marxa o que resten en punt mort. 

Entre aquestes mocions s'hi troben: la creació d'una Taula per l'emergència habitacional i una altra contra l'Emergència Climàtica; de carrils bici; d'una Comissió per la memòria i la reparació històrica de les víctimes locals del feixisme; millorar l'activitat econòmica a Can Calopa; o l'elaboració d'un pla d'ajuts directes al sector de la restauració afectats per la pandèmia; entre d'altres.  

El vocal d'ERC, Lluc Cahís, ha estat especialment contundent contra l'actual govern de Valldoreix en el seu anàlisi del balanç de dos anys de la legislatura: "Això és la desafecció política. Per què serveix la política, les institucions, o l'EMD en aquest cas si s'aproven mocions però després no s'apliquen?", ha retret. Així doncs, poc optimista que el govern s'afegís a votar a favor, perquè en cas de fer-ho assegura que seria un acte de "cinisme metapolític", alerta que l'oposició emprendrà un paper més contundent, en línia amb les intervencions de la resta de partits de l'oposició que també han fet valoracions negatives sobre la falta de compromís en el mandat de Junts.

El vocal de la CUP, Ferran Margineda, també ha carregat contra la pobra gestió del govern que ha comportat la presentació de la "moció més llarga de la història". En aquest sentit, durant el seu parlament ha arribat a qüestionar la utilitat de l'EMD com a entitat i, fins i tot, ha arribat a proposar el seu desmantellament per aixecar una administració purament tècnica en perfecta sintonia i coordinació amb l'Ajuntament de Sant Cugat. També ha tornat a suggerir que el president, Josep Puig, fes un "pas al costat".

Per la seva banda, Puig ha considerat que la moció és una "provocació" que es troba "completament fora de lloc", amb un text ple d'impresicions i atesos falsos. La moció s'ha aprovat amb el vot unànime de l'oposició malgrat els vots en contra de Junts.

Valldoreix nou membre de l'AMEP

La Junta de Veïns també ha aprovat l'acord d'adhesió a l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP). Així doncs, Valldoreix s'hi suma amb la finalitat de difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió pública de les xarxes de distribució d'energia elèctrica mentre que alhora s'impulsa una transició a un model energètic, just, democràtic i sostenible. El proper pressupost comptarà amb una partida reservada de 423 euros pel pagament anual de la quota de l'associació de qui el president Josep Puig en serà el representant. Sant Cugat ja hi està adherida.

El ple ha finalitzat amb una nova intervenció contundent, però aquesta vegada de la vocal del PSC, Susanna Casta, qui ha acusat al president Puig de ser el responsable de "la degradació política de Valldoreix". Casta li ha recriminat que no pot continuar amb la seva actitud: "És una vergonya. Si vostè no ho vol cambiar, potser el que hauria de fer és marxar cap a casa. No pot continuar fent el que està fent perquè ens està arrossegant a tothom", ha sentenciat la socialista.