La Unió torna a casa

L'Ajuntament i l'entitat acorden iniciar l'activitat al nou edifici

La nova sala Clavé de La Unió Santcugatenca
La nova sala Clavé de La Unió Santcugatenca | Aj. Sant Cugat / Lali Puig
16 de juny del 2021
Actualitzat el 17 de juny a les 14:35h
La Unió torna a casa i ho fa després de gairebé sis anys. Aquesta mateixa setmana l'entitat ja ha començat el trasllat del material i està previst que el 30 de juliol puguin començar els casals a la nova seu.  Sota el lemaTornem a casa, reViu La Unió, la junta i els socis de l'entitat centenària han volgut reimpulsar una campanya comunicativa per donar a conèixer l'entitat a la població i recuperar els socis que han marxat en aquests anys, ha puntualitzat el seu president, David Pujol, en declracions a NacióSantCugat. 

En una roda de premsa a la mateixa seu, situada al carrer de Castellví, 8, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha recordat que "és un equipament de futur, un projecte de ciutat", un procés que l'alcaldessa ha expressat que ha estat "llarg". "Després de moltes penes i treballs hem aconseguit entrar i això motiva molt" ha afegit el president de l'entitat, David Pujol. "Estem encantats de poder obrir l'equipament a la ciutat" i que s'acullin actes ciutadans. 

Pel que fa al Consorci està en procés de liquidació. El passat mes de març l'assemblea de La Unió va autoritzar la seva dissolució i dilluns passat també ha estat ratificat pel Consell general del Consorci. Mentrestant, l'acord contempla que l'Ajuntament es farà càrrec de les despeses de manteniment -llum, aigua, calefacció, neteja manteniment i consergeria...- de l'edifici fins que la Unió sigui copropietària, és a dir, quan s'hagi fet efectiva la divisió horitzontal de l'equipament.

Aquesta divisió es farà en funció del que va aportar cada part per construir la nova seu (el sòl per part de l'entitat i la inversió per la part municipal). No obstant això, l'entitat ja pot tornar a la seu i començar les seves activitats. A hores d'ara, la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha matisat que no se sap com quedarà malgrat que fa uns mesos es va fer públic que podria quedar amb un 75% per l'Ajuntament i un 25% per La Unió. "Entenem que no variarà massa", ha afegit Pujol. 

De fet, els primers actes ja seran alguns de Festa Major i també acollirà el curs d'estiu de la Universitat Internacional de la Pau (UNIPAU). "És una mostra del compromís i voluntat de ser un equipament de la ciutat", ha expressat Ingla. 

Precisament aquest dimarts al vespre s'ha fet l'acte de presentació de la seu on s'han explicat els reptes i els objectius del futur de les seccions de l'entitat pels pròxims mesos i anys. També ha servit per estrenar la nova identitat gràfica escollida recentment pels socis i que va sorgir d’un procés participatiu dut a terme l’any 2020. Així doncs, són les voltes de la Sala Clavé, la nova insígnia de La Unió. 

"Ja està totalment preparat per traslladar l'activitat aquí", ha insistit Pujol qui ha avançat que el curs vinent les extraescolars de les diferents seccions ja es faran a la nova seu, alliberant així la Casa de Cultura, que fins ara els ha acollit. 

El teatre podria estar acabat en un any i mig
Una de les peces claus del nou edifici és el teatre, un espai que a hores d'ara està pendent de redactar-se el concurs del projecte escenotècnic. Madrona ha explicat que una vegada fet el projecte caldrà licitar-lo, publicar-lo i l'empresa que el guanyi s'encarregarà de fer les instal·lacions i subministraments. 

Pel que fa al bar, forma part d'un altre concurs i s'hauran de fer diverses actuacions. "Tenim el projecte encarrilat i sabem quina forma ha de tenir", ha puntualitzat la tinenta d'alcaldia. A hores d'ara s'està treballant de la mà de l'entitat per resoldre els compromisos i lloguer que en el seu moment es va signar amb el llogater del bar.