Activisme

La llavor de l'Horta Alliberada brota fèrtil

L'hort urbà autogestionat en uns terrenys okupats ha crescut exponencialment durant la pandèmia

per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès | 17 de juny de 2021 a les 10:41 |
L'Horta Alliberada suma més d'una cinquantena de parcel·les individuals | Cedida

La llavor brota fèrtil. Fa just un any, un grup de veïns del barri de Monestir-Sant Francesc van posar en marxa un hort urbà autogestionat en un solar de prop d'una hectàrea a tocar del polígon industrial de Can Magí. L'objectiu del projecte era "recuperar els usos agrícoles tradicionals de l'àrea i relocalitzar la producció agrícola mitjançant la producció pròpia, l'horitzontalitat, l'agroecologia i el suport mutu". 


Batejat com a "Horta Alliberada", l'espai abandonat des de feia 40 anys ha anat creixent durant aquests darrers mesos i ha passat d'un tímid terreny amb una desena de plantacions a més d'una seixantena entre les parcel·les privades i comunitàries. 
 

L'objectiu és recuperar els usos agrícoles tradicionals i històrics de la zona Foto: Cedida


En declaracions a NacióSantCugat, Roxana celebra el progrés experimentat gràcies a l'organització assembleària dels horticultors. Malgrat que el vessant social "ha costat més plasmar-lo", la portaveu de l'associació relata que durant aquest període s'han acollit diverses activitats d'entitats locals compromeses amb el projecte pedagògic de l'horta. 

Sense reacció dels propietaris


Per ara, asseguren que no s'ha produït cap moviment per part de la propietària dels terrenys (CaixaBank) per tal de recuperar l'espai okupat; cosa que els deixa relativament tranquils dintre de la incertesa de tot plegat. 

Roxana considera que l'horta pot créixer encara molt més i exposa que li agradaria personalment que es potenciés les parts lúdiques i socioculturals de l'espai per crear més teixit veïnal i comunitari entre els horticultors que actualment superen el centenar.
 

Una zona lúdica per als més petits Foto: Cedida


Fa justament un any, aquest mitjà va fer una entrevista als promotors quan la iniciativa acabava just a començar a caminar.


 

 

Participació