El decàleg d'Ethics4Sports per lluitar contra els comportaments negatius en el món de l'esport

Un projecte que demostra que "no només ens preocupem dels títols i les copes, sinó també d'educar-los"

Imatge de la roda de premsa per exposar la futura temporada
Imatge de la roda de premsa per exposar la futura temporada | Sergi Baixas
15 de juny del 2021

Ethics4Sports és una eina de mesura per valorar els comportaments positius i negatius que es produeixen en el món de l'esport. A través d'una app mòbil que permet recollir-los, analitzar-los i oferir estratègies d'actuació, les dades són tractades per l'E4SLab de la Universitat Blanquerna per analitzar la fotografia actual, identificar necessitats i proposar actuacions de millora. 

En aquest sentit, tal com s'ha exposat el president de SantCugatCreix, Mauri Benito, en una roda de premsa per encarar la nova temporada, l'objectiu del projecte és generar una cultura local que fomenti la discussió entre individus i grups esportius amb respecte per promoure alguns dels valors fonamentals i positius. 

Després de l'informe d'anàlisi del curs 2018-2019, el director de l'E4SLab Enric Maria Sebastiani, de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport de la Fundació Blanquerna, interpreta les prop de 1.100 entrades de comportaments en la comunitat esportiva de Sant Cugat per part de 22 entitats diferents i n'extrapola un decàleg per reforçar les actituds positives i corregir les negatives. 

En relació amb les dades recollides, la majoria d'entrades són per part de tècnics, sobre competicions i majoritàriament de nens d'entre 8 i 13 anys. El valor que més apareix és el del respecte, seguit de l'actitud i la solidaritat. Les avaluacions positives es localitzen més en l'àmbit de solidaritat, mentre que les negatives s'encasellen en el respecte. De igual manera, els esportistes en sí reben més entrades positives mentre que els acompanyants a les grades, els que reben les més negatives. Pel que fa a la pràctica esportiva, el rugbi és l'esport amb major percentatge d'avaluacions positives mentre que el bàsquet i l'hoquei patins els esports amb major percentatge d'avaluacions negatives. 

Les 10 propostes de millora són: obrir un taller sobre orientacions metodològiques i didàctiques per als entrenadors i crear la figura de "Tècnic formador de suport" per afrontar incidències o problemàtiques; píndoles formatives sobre la importància del desenvolupament a llarg termini de l'esportista i la priorització del procés per sobre dels resultats.

Establir grups de discussió amb pares i mares sobre el rol de les famílies en l'esport dels seus fills; formació als tècnics en competències emocionals; tallers pràctics per solucionar casos reals pujats a l'app; l'elaboració d'un pla d'acollida de les noves famílies que arriben a l'esport per sensibilitzar-les i esportivitzar-les; i, finalment, elaborar un manual de bones pràctiques dels clubs esportius del programa. 

En aquest sentit, tots els ponents recorden que es tracta d'una eina "viva" que pot i ha d'anar evolucionat amb el temps segons les necessitats que vagin apareixent, en especial després de l'impacte emocional que pot haver suposat la pandèmia entre els joves. Sigui com sigui, tal com ha explicat Benito, E4S és un treball d'intervenció però això no els converteix en "policies de l'esport".

Altres ciutats interessades

Tanmateix apunten a la voluntat de traslladar el projecte a l'àmbit del municipalisme i ja tenen contactes d'"arrencada" amb diversos consistoris, malgrat no haver-hi encara res cristal·litzat. "Estem anant pas a pas per tenir un creixement controlat i no morir d'èxit", ha assegurat Miquel Martínez, membre de la junta de SantCugatCreix.

Per la seva banda, el president de SantCugatCreix ha volgut agrair les diverses representacions que han participat dels cinc clubs de l'associació (Patí Hoquei Club Sant Cugat, Club Voleibol Sant Cugat, Club de Rugby Sant Cugat, Junior FC i Club Handbol Sant Cugat) celebrant que aquesta iniciativa demostra que "no només ens preocupem dels títols i les copes, sinó d'educar també als nostres esportistes". 

"Han entès el que volíem fer"

Pel que fa a la relació amb el nou govern local que havia viscut episodis de tensió l'octubre passat en una "guerra de comunicats i contracomunicats" en relació a la futura gestió del programa E4S, Benito explica que ha millorat perquè "finalment el govern ha entès el que volíem fer" i que els han deixat tirar endavant unes tasques que "no anaven contra ningú sinó a favor de la ciutat".