1 de 10
crònica

La llavor del canvi: les bicicletes de l'escola Pi d'en Xandri envaeixen Sant Cugat el primer dia de Bicibús

Un centenar de famílies s'han sumat a la prova pilot en un recorregut que han qualificat "d'èxit rotund".

Primer dia de la prova pilot de Bicibús a l'escola Pi d'en Xandri de Sant Cugat. | Anna Mira
per Anna Mira, Sant Cugat | 16 d'abril de 2021 a les 11:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Nervis i emoció a parts iguals. Avui, 16 d'abril és el primer dels tres divendres que les famílies de l'escola Pi d'en Xandri de Sant Cugat, s'han animat a posar en marxa la prova pilot del Bicibús per anar en bicicleta a l'escola de manera segura. Trenta-dos infants s'havien apuntat a formar part de l'itinerari que ha començat al parc de la Pollancreda i ha acabat al passeig Gaudí on en total prop d'un centenar s'han trobat a l'últim tram per arribar, puntals a l'escola. 

8.15 h. Des de la plaça de l'Ajuntament s'albira com la caravana de cascs i armilles taronges s'aproxima per la rambla del Celler. Aquí recolliran a uns set infants més, d'entre sis i dotze anys que han decidit incorporar-se en aquesta parada. Una d'aquestes famílies és la de la Meritxell Clavé mare de la Tània i l'Emma, que fan primer i tercer de primària.


Explica que habitualment porta les nenes amb cotxe però s'han sumat perquè "és una bona oportunitat per començar a canviar els hàbits i fer-ho de forma segura". Expressa que potser fer-ho cada dia seria complicat per combinar-ho amb la feina, però "els divendres és un bon dia".  Un altre dels pares explica que s'han apuntat perquè alguns dels pares que ho han organitzat són molt amics i els ho van suggerir. "El meu fill i jo moltes vegades tornem de l'escola amb bici, som partidaris de l'ús de la bicicleta com a transport urbà". El Manolo expressa que li agradaria donar confiança perquè el seu fill -que aviat farà 10 anys- pugui anar-hi sol. 
 

El grup de la parada de la plaça de la Vila esperen sumar-se al Bicibúst. Foto: Anna Mira

 

Després d'arreplegar més famílies a la plaça de Can Quitèria, el carril bici de l'avinguda Pla del Vinyet, ha quedat completament ple de bicicletes que a mesura que s'acostaven a l'última parada, anaven fent sonar els timbres per fer sentir que ja estaven a punt d'aconseguir l'objectiu.Precisament, a l'inici del passeig d'Antoni Gaudí, esperava un grup de pares i infants -alguns de molt petits- per afegir els que viuen més a prop i fer l'últim tram tots junts fins a l'escola. Un d'ells és el Toni Pujol, qui explica que "aquest és un passeig per a vianants i bicicletes i com que hi havia molta demanda, vam dir que aquí vingui tothom qui vulgui per pujar plegats".

"Volem generar canvis en cadena i volem que la infraestructura ciclista de la ciutat millori". En aquest sentit Pujol ha avançat que demanaran a l'Ajuntament que es treguin dues places d'aparcament de davant de l'escola Pi d'en Xandri per fer 20 aparcaments de bicicletes "per fer una ciutat més amable, també pels veïns", ha afegit. 

Un centenar de famílies i infants han pujat el passeig d'Antoni Gaudí, l'últim tram del Bicibús. Foto: Anna Mira


Dit i fet. Timbres, crits i aplaudiments al llarg del passeig Gaudí on prop d'un centenar de pares i menuts que arribaven a l'escola en massa, satisfets de la primera prova del Bicibús a Sant Cugat. Els patinets s'han sumat a les bicicletes en l'últim tram on les famílies han aplaudit i donat ànims els últims metres del recorregut, com si d'una competició amb la línia de meta al fons, es tractés. 

Abans d'entrar a l'escola, des de la cooperativa Biciclot i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que han coordinat l'acció originària de Vic i que també s'ha fet a Gavà i Barcelona, han repartit uns timbres als participants. Organitzadors i famílies parlen "d'èxit rotund". Segons una de les mares del grup motor, la Mayra Camarasa, "ha sigut molt emocionant".


 
Ella mateixa explica que acostumava a anar amb bicicleta "però no sabia circular i aquesta iniciativa ha servit per trencar el gel". En el mateix sentit, un altre dels impulsors, l'Oriol Moliner, expressa que "ha de servir perquè gent que normalment no ve amb bici vegi que hi ha una mobilitat alternativa". 
 

Arribada a l'escola Pi d'en Xandri de Sant Cugat. Foto: Anna Mira

L'únic requisit que es demana als infants que vulguin sumar-se al Bicibús és que sàpiguen frenar per poder evitar qualsevol accident. A partir d'aquí, la voluntat és que siguin els mateixos pares els que autogestionin el Bicibús amb grups més reduïts des de diferents punts de la ciutat -amb un parell o tres d'adults- per garantir la seguretat en tot moment.

Bicicletes aparcades a l'interior de l'escola, petons d'acomiadament, i cap a classe per encarar un divendres que podria ser l'inici d'un canvi en la mobilitat escolar a Sant Cugat. 


 

Participació