Suspès per «vacances» el desallotjament de Malamatina, l'antic xalet de Lestonnac a Sant Cugat

Els okupes asseguren que tenen cura de l'entorn i que no hi ha cap situació de risc

L'entrada dels terrenys de Lestonnac al passeig de Valldoreix, número 40
L'entrada dels terrenys de Lestonnac al passeig de Valldoreix, número 40 | Sergi Baixas
30 de març del 2021

Els joves de Malamatina, okupes dels terrenys del passeig de Valldoreix número 40 -antiga villa de Lestonnac-, han rebut amb alegria la trucada de la seva advocada que els informava de la suspensió de l'ordre de desallotjament que tenien programada per aquest dimarts 30 de març a les 11 h del matí. 

Les portes de l'entrada ja estaven barrades amb cadenes, fustes i, fins i tot, bicicletes, per impedir el pas de les forces de seguretat i que els fessin fora. Tot preparat per rebre els agents del cos judicial i fer front al desallotjament, anunciat i compartit pel Sindicat de Llogateres de Sant Cugat.

Malgrat tot, finalment no ha arribat ningú, i és que el recurs presentat per l'advocat dels joves per desmentir i al·legar les afirmacions exposades en la denúncia ha entrat a termini pels pèls. Ara, la jutgessa del jutjat de Rubí havia de dirimir si acceptava o no el recurs presentat però, "en estar de vacances", la secretaria judicial ha avisat als Mossos per posar fre a l'ordre fins a proper avís.
 

La villa Lestonnac ubicada enmig dels terrenys de 5.500 metres quadrats Foto: Sergi Baixas


"Lloc de pas autogestionat"

L'edifici, amb un llarg historial d'okupacions al darrere com a "lloc de pas autogestionat" -actualment hi viuen 18 persones i diversos animals de companyia-, és propietat actual de la immobiliària Vía Célere.  L'any 2018 l'Ajuntament de Sant Cugat va aprovar la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) per permetre la construcció de cinc blocs de pisos plurifamiliars de quatre pisos cadascun. Amb una condició, que el 30% dels 35 habitatges fossin de protecció oficial. 

No obstant això, el xalet Lestonnac no es pot tirar a terra perquè està catalogat com a patrimoni municipal. Per això, el projecte preveu enretirar tot l'arbrat de la zona del voltant de l'immoble i quedar-se amb els 5.500 metres dels jardins de la parcel·la; mantenint-se la villa enmig.

El primer avís de desallotjament va arribar farà quatre mesos quan uns agents de Mossos d'Esquadra van personar-se davant de l'immoble i els van avisar que tenien 8 dies per deixar buit l'espai. Els okupes denuncien que no van rebre cap notificació oficial i que tot va ser in voce

En veure que durant els següents dies el desallotjament no es produïa, Malamatina va engegar una investigació amb un advocat propi per esbrinar que la denúncia l'havia interposat Vía Célere al·legant que la casa es trobava en un "estat ruïnós". Per desmentir-ho, van permetre que ahir mateix una dotació de tècnics de Parcs i Jardins i un perit de l'Ajuntament de Sant Cugat entressin a l'immoble per fer les tasques de comprovació de seguretat de l'espai adients.

Els joves expliquen que "tot va anar molt bé", però la sorpresa va esclatar per la tarda quan van presentar-se una parella d'agents de la Policia Local i els van comunicar que el resultat de l'informe municipal era que la instal·lació elèctrica suposava un greu perill per a les persones i que els havien de fer fora "immediatament", deixant-los un marge de menys de 24 hores per buidar-ho tot i abandonar l'espai. Una alerta que es traduïa en l'ordre de desallotjament previst per aquest matí.

Aquest mitjà està pendent de rebre més informació per part de la propietària dels terrenys, Vía Célere.