L'ADENC i SOS Bosc Volpelleres, ferms en evitar la construcció de La Mirada per la via administrativa

Després de la publicació de la modificació de planejament, les entitats ecologistes tenen 30 dies per presentar l'escrit a la Generalitat

Bosc de Volpelleres de Sant Cugat.
Bosc de Volpelleres de Sant Cugat. | Roger Navarro
25 de març del 2021
Actualitzat el 19 de desembre del 2023 a la 13:49h
Els tràmits per tirar endavant la construcció de l'escola La Mirada, al bosc de Volpelleres avancen: aquest mateix dimarts 23 de març el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGT) ha publicat la modificació puntual de planejament urbanístic necessari per a la construcció del centre educatiu. Un anunci que en defensa del bosc esperaven que es produís i ja han començat a treballar per recorre'l per la via administrativa, tal com havien anunciat. 

El recurs està liderat per l'Associació per la defensa i Estudi de la Natura (ADENC), la plataforma SOS Bosc de Volpelleres, juntament amb el suport de l'assessoria jurídica Intercid. Tal com ha explicat el president de l'ADENC, Joan Carles Sallas, a NacióSantCugat, aniran "pas a pas" per revertir la situació. Ara tenen 30 dies per poder presentar el recurs administratiu de reposició a l'aprovació definitiva de la modificació de planejament que va aprovar la Comissió Territorial d'Urbanisme de l'àmbit metropolità de Barcelona, en la sessió de 3 de febrer de 2021. No obstant això, no descarten la via judicial. "Esgotarem totes les vies possibles, però haurem d'estudiar quines opcions tenim", ha assegurat.

Un recurs amb fonament jurídic del qual Sallas espera que la Generalitat el valori i "actuï d'ofici". "És incomprensible que una modificació d'un pla urbanístic que afecta una zona natural no tingui en compte cap informe de la Direcció General de Medi Ambient", lamenta el president de l'associació. Així el recurs apuntarà en aquest sentit.

"Si haguéssim de valorar els motius intangibles el bosc té més valor perquè no el pots traslladar i l'escola sí", ha afegit Sallas. D'altra banda, des de l'ADENC han explicat que la via administrativa també farà referència a l'article 98 de la Llei d'Urbanisme on es contempla que en els supòsits d'espais d'alt valor natural, s'ha de fer una consulta a la comissió jurídica assessora qui hauria de valorar "si un bosc es pot estirar com un xicle". "Cal que més enllà de les declaracions d'emergència climàtica, s'apliqui", ha expressat Sallas.

Pel que fa a la via judicial i d'acord amb la normativa, el recurs contenciós administratiu s'ha de presentar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en el termini de dos mesos. En aquest sentit, Sallas ja ha avançat que "les decisions jurídiques no són molt justes". S'haurà de decidir entre escola i bosc i "algú perdrà la batalla".

Finalment, el president de l'associació ecologista ha lamentat que l'actual és un conflicte que "no s'ha volgut resoldre abans" i lamenta que "l'Ajuntament mai ha volgut plantejar-se altres alternatives i ja ha pres la seva decisió", de tirar endavant amb el projecte. Des d'ADENC afirmen que malgrat que tenen un marge de 30 dies per presentar el recurs administratiu, tenen previst fer-ho d'aquí a uns 15 dies.

En el mateix sentit s'explica la portaveu de SOS Bosc Volpelleres, Lurdes Marimon, que apunta a esgotar primer totes les vies administratives per aturar l'aixecament de l'escola enmig de l'entorn natural abans d'embarcar-se en una futurible batalla als tribunals.