«Cos i Ficció»: la nova campanya d'Escoles Coeducatives per combatre la hipersexualització en infants i joves

"La sexualització primerenca és una forma de violència contra les nenes que s'està normalitzant", alerten

La revista 'Vogue' va mostrar en un reportatge la infància d'una manera sensual.
La revista 'Vogue' va mostrar en un reportatge la infància d'una manera sensual. | Vogue França
NacióSantCugat
01 de març del 2021

La hipersexualització s'està fent un espai en el nostre dia a dia. L'autoimatge, l'autoestima, i l'acceptació que tenen infants i joves del seu propi cos ve molt condicionada per totes les imatges i missatges que reben de diverses fonts en la societat actual. Segons la definició de l'informe Bailey del Ministeri d'Educació del Regne Unit, la hipersexualització infantil fa referència a la "sexualització de les expressions, postures o codis de vestimenta considerats com a massa precoces"; fet que suposa la imposició d’una sexualitat adulta a les nenes i nens, que no estan ni emocionalment, ni psicològicament ni físicament preparades per això.

Per combatre aquest problema que posa en risc als nostres fills, des d'Escoles Coeducatives impulsen la nova campanya "Cos i Ficció. Autoestima i hipersexualització en infants i joves" a les escoles públiques de Sant Cugat en el marc del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Una iniciativa que, segons expliquen les organitzadores, està tenint molt bona acollida i també es portarà a altres municipis com Barcelona, Sabadell o, fins i tot, Mallorca.

El projecte anirà a càrrec de les expertes en la matèria Núria Solsona (catedràtica en Educació i investigadora en Coeducació), Anna Plans (presidenta de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya) i l’Elisenda Pascual (psicòloga especialitzada en acompanyament familiar). Precisament elles seran les ponents del debat online que es farà el 9 de març per posar punt i final a la campanya. 

A la campanya es proposaran activitats pedagògiques per treballar amb infants i joves, organitzar xerrades telemàtiques, es presentarà un recull de vídeos per "obrir mirades i despertar consciències" i es suggereixen entitats que fan tallers, serveis d'assessorament i formació sobre aquest tema. 

La hipersexualització és una xacra que redueix el valor de la menor al seu atractiu sexual, que implica confondre l'atractiu sexual amb "ser sexy", converteix la nena en un objecte o s'imposa una sexualitat impròpia per la seva edat. Un conjunt de factors que poden resultar en conseqüències nefastes i derivar en trastorns alimentaris, focalització de l'aparença corporal i reducció de les habilitats cognitives i valorar i valorar-se estrictament pel seu físic. "La sexualització primerenca és una forma de violència contra les nenes que s'està normalitzant i contribueix a afavorir abusos a menors", sentencien. 

Escoles Coeducatives

Escoles Coeducatives és la Coordinadora de Comissions de Gènere, Coeducació i Feminismes de les AFEs de les 12 escoles públiques de Sant Cugat. Treballem per la coeducació, és a dir, una educació lliure de discriminació per qüestions de gènere, lliure de sexisme, i pel respecte a la diversitat sexual i d’expressió de gènere.