Finalitzen els treballs de regeneració forestal a Sant Cugat per millorar la biodiversitat de Collserola

S'han fet en boscos de roure martinenc del Parc Natural de la Serra de Collserola

Treballs en roures de Sant Cugat.
Treballs en roures de Sant Cugat. | Cedida
Redacció
27 de gener del 2021
El projecte Life Biorgest que coordina el Consorci Forestal de Catalunya, ha finalitzat els treballs de regeneració forestal a Sant Cugat. En concret, les intervencions s'han fet en boscos de roure martinenc de la ciutat, dins del Parc Natural de la Serra de Collserola. A la fase inicial del projecte, es va fer un diagnòstic i al llarg dels darrers mesos s’hi han executat diferents treballs forestals, que integren mesures de millora de la biodiversitat.

Algunes actuacions són l’eliminació d’espècies exòtiques, l’increment de la quantitat de fusta morta, respectar una part dels arbres més grans o afavorir la regeneració obrint clarianes en boscos més madurs, entre d’altres. Ara, se n’estudiarà la seva evolució els propers mesos.

El desplegament d’aquestes pràctiques, juntament amb d’altres mesures innovadores en la planificació i gestió forestal actual, ha de servir per integrar la millora de la biodiversitat. I aquesta, tal com persegueix el projecte Life Biorgest, ha de ser compatible amb la sostenibilitat econòmica de la gestió forestal, per garantir la persistència d’aquestes masses boscoses i la seva adaptació al canvi climàtic.

Un altre objectiu del projecte és sensibilitzar la societat sobre la importància de millorar la biodiversitat amb una gestió forestal sostenible que eviti l’abandonament rural i permeti millorar la vitalitat dels boscos, perquè constitueixin un ecosistema ric i resilient a les condicions climàtiques adverses.

Aquestes feines formen part dels treballs silvícoles als 22 rodals demostratius del projecte Life Biorgest, unes intervencions repartides en zones boscoses de 10 comarques catalanes i quatre àrees d’Occitània. Les finques demostratives es troben a la Selva, Barcelonès, Garrotxa, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Baix Empordà, Maresme, Bages, Baix Llobregat, Osona, a més de les zones de la regió d’Occitània.
 

Fusta morta per fomentar la biodiversitat. Foto: Cedida



La fase final del projecte de millora de la biodiversitat als boscos mediterranis contempla la integració de les tècniques i mesures desenvolupades en les polítiques i normatives específiques que regeixen la gestió dels boscos mediterranis, així com la transferència als propietaris, gestors, empreses i administració forestal per tal de promoure la seva adopció i garantir-ne la continuïtat.

Què és el Life Biorgest? 

El Life Biorgest, que té una durada de cinc anys, està coordinat pel Consorci Forestal de Catalunya i hi participen com a socis el Centre de la Propietat Forestal (CPF), el CREAF, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i el Centre National de la Propriété Forestière (CRPF), a França.

D’aquesta manera, el projecte que compta amb el recolzament financer del programa LIFE de la Unió europea, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i els propis socis, integra un equip pluridisciplinari de propietaris forestals, administració, científics i experts del món de la conservació i gestió forestal del bosc.

Aquest caràcter transversal, que ha de facilitar l’entesa entre el món de la conservació i el de la gestió del bosc, fa del projecte Life Biorgest un referent a la conca mediterrània. I tot i que el projecte es desenvolupa a Catalunya i França, la seva experiència demostrativa serà replicable al conjunt de l’arc mediterrani, on fins ara hi ha molt poques experiències en aquest camp.