desnonament

Sàmper admet que la intervenció dels Mossos a Buenos Aires va ser «qüestionable» i «probablement desmesurada»

El desallotjament de Vallvidrera es va fer efectiu després de diverses càrregues policials

per NacióSantCugat, Barcelona | 10 de desembre de 2020 a les 13:03 |
El conseller d’Interior Miquel Sàmper | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha reconegut que la intervenció dels Mossos d'Esquadra ha estat "qüestionable" i "probablement desmesurada" en dos desnonaments, amb referència a les actuacions que l'han portat a comparèixer aquest dimecres al Parlament, a la Buenos Aires de Vallvidrera i al carrer Mühlberg, del Carmel. 


Tot i això, ha assegurat que aquestes dues intervencions només representen el 0,27% dels 716 desnonaments que s'han fet entre setembre i novembre. Per altra banda, el conseller també ha admès "disfuncions" i que "no existeix la coordinació que hi hauria d'haver" entre les administracions locals, els serveis socials i els cossos policials en desnonaments de famílies vulnerables.

Sàmper, ha instàncies dels grups però sobretot dels comuns i la CUP, ha afirmat que Interior té un model d'ordre públic que "tendeix a ser més progressista que mai" i s'ha compromès a "substituir el més aviat possible la intervenció d'ordre públic per la mediació sempre que es pugui" en els desnonaments. En aquest sentit, ha matisat que la policia ha de "preservar la integritat física i la propietat".


Crítica als jutges per ordenar desallotjaments

El conseller d'Interior ha criticat els jutges perquè considera que tenen "aixopluc legal" per evitar ordenar molts dels desnonaments que estan fent, els que afecten famílies vulnerables i que representen pràcticament la totalitat dels 716 dels darrers tres mesos, ha indicat.


Sàmper ha recoradat la moratòria existent fins al 31 de gener del 2021 que prohibeix els desnonaments per a llars vulnerables sense alternativa residencial i no entén "per què els jutges no l'estan duent a terme".

Per altra banda, també ha fet referència al decret de la Generalitat per aturar els desnonaments, que està tenint poc recorregut perquè la decisió continua en mans dels jutges, que poden acollir-se a la legislació espanyola. El conseller considera que l'òrgan que ha de declarar si un decret és constitucional o no és el Tribunal Constitucional i que els jutges haurien d'haver plantejat una qüestió d'inconstitucionalitat. "Probablement el món judicial s'ha excedit a arribar a una conclusió que penso que no li pertoca", ha retret.
Una cinquantena de persones han tornat a entrar a la Casa Buenos Aires de Vallvidrera després que aquest matí els Mossos la desallotgessin. Segons ha pogut comprovar NacióDigital sobre el terreny, tenen intenció de reocupar l'edifici. Fonts del col·lectiu, expliquen que l'haurien reocupat durant les càrregues dels Mossos d'Esquadra d'aquesta tarda en un dels accessos. En accedir al pati de la finca els antiavalots han impedit gravar a la premsa i els han demanat que s'identifiquessin i que marxessin.   A hores d'ara, es respira un ambient de tensió al barri barceloní on els Mossos estan desallotjant les persones que han tornat a entrar a l'edifici. A l'exterior, més de 200 manifestants esperen a la plaça de Vallvidrera. Els antiavalots dels Mossos d'Esquadra han carregat, almenys en dues ocasions, contra els manifestants. Ho han fet quan els veïns s'han acostat al cordó policial que blindava la casa.  L'edifici, propietat de la congregació dels Pares Paüls, ha estat desallotjat just l'endemà que Junts per Catalunya, ERC, comuns i CUP van registrar al Parlament una proposta de resolució per oposar-se al desnonament i demanar que es conservessin els "usos comunitaris" de l'immoble.  A la tarda, centenaras de presones s'han aplegat a la plaça del barri de Barcelona per rebutjar el desallotjament a les persones que ocupaven l'espai des de fa un any i mig. La plaça de Vallvidrera s'ha començat a omplir de persones amb crits de "fora especuladors dels nostres barris".  Els manifestants han caminat fins a la Casa Buenos Aires, blindada pels Mossos d'Esquadra des d'aquest matí i s'han plantat davant del cordó policial dels antidisturvis amb càntics de "La Buenos Aires es queda a Vallvidrera". 
 

El desallotjament ha arribat després que el març de 2019 comencés una ocupació per evitar que l'edifici es convertís en un hotel de luxe. Amb els mesos, s'ha convertit en un espai comunitari i alguns veïns hi vivien. El passat juliol l'Ajuntament de Barcelona es va comprometre a expropiar la finca per impedir l'enderrocament de l'edifici i construir-hi pisos per a gent gran i espais per a l'ús veïnal. 
 
 

 

Participació