Sàmper admet que la intervenció dels Mossos a Buenos Aires va ser «qüestionable» i «probablement desmesurada»

El desallotjament de Vallvidrera es va fer efectiu després de diverses càrregues policials

El conseller d’Interior Miquel Sàmper
El conseller d’Interior Miquel Sàmper | Adrià Costa
NacióSantCugat
10 de desembre del 2020
Actualitzat a la 13:08h
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha reconegut que la intervenció dels Mossos d'Esquadra ha estat "qüestionable" i "probablement desmesurada" en dos desnonaments, amb referència a les actuacions que l'han portat a comparèixer aquest dimecres al Parlament, a la Buenos Aires de Vallvidrera i al carrer Mühlberg, del Carmel. 

Tot i això, ha assegurat que aquestes dues intervencions només representen el 0,27% dels 716 desnonaments que s'han fet entre setembre i novembre. Per altra banda, el conseller també ha admès "disfuncions" i que "no existeix la coordinació que hi hauria d'haver" entre les administracions locals, els serveis socials i els cossos policials en desnonaments de famílies vulnerables.

Sàmper, ha instàncies dels grups però sobretot dels comuns i la CUP, ha afirmat que Interior té un model d'ordre públic que "tendeix a ser més progressista que mai" i s'ha compromès a "substituir el més aviat possible la intervenció d'ordre públic per la mediació sempre que es pugui" en els desnonaments. En aquest sentit, ha matisat que la policia ha de "preservar la integritat física i la propietat".

Crítica als jutges per ordenar desallotjaments

El conseller d'Interior ha criticat els jutges perquè considera que tenen "aixopluc legal" per evitar ordenar molts dels desnonaments que estan fent, els que afecten famílies vulnerables i que representen pràcticament la totalitat dels 716 dels darrers tres mesos, ha indicat.

Sàmper ha recoradat la moratòria existent fins al 31 de gener del 2021 que prohibeix els desnonaments per a llars vulnerables sense alternativa residencial i no entén "per què els jutges no l'estan duent a terme".

Per altra banda, també ha fet referència al decret de la Generalitat per aturar els desnonaments, que està tenint poc recorregut perquè la decisió continua en mans dels jutges, que poden acollir-se a la legislació espanyola. El conseller considera que l'òrgan que ha de declarar si un decret és constitucional o no és el Tribunal Constitucional i que els jutges haurien d'haver plantejat una qüestió d'inconstitucionalitat. "Probablement el món judicial s'ha excedit a arribar a una conclusió que penso que no li pertoca", ha retret.

Una cinquantena de persones han tornat a entrar a la Casa Buenos Aires de Vallvidrera després que aquest matí els Mossos la desallotgessin. Segons ha pogut comprovar NacióDigital sobre el terreny, tenen intenció de reocupar l'edifici. Fonts del col·lectiu, expliquen que l'haurien reocupat durant les càrregues dels Mossos d'Esquadra d'aquesta tarda en un dels accessos. En accedir al pati de la finca els antiavalots han impedit gravar a la premsa i els han demanat que s'identifiquessin i que marxessin.