Escola La Mirada

Juristes animalistes fan costat a SOS Bosc Volpelleres

L’associació sense ànim de lucre INTERcids es mostra en contra de la tala prevista de part del bosc per acollir la nova escola La Mirada

per NacióSantCugat, Sant Cugat | 7 de desembre de 2020 a les 11:32 |
Imatge del bosc de Volpelleres | VolpelleresViu
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Nova adhesió al front comú contra la tala de part del bosc de Volpelleres per acollir la futura escola de la Mirada. L'associació sense ànim de lucre INTERcids, operadors jurídics pels animals, sol·liciten a l'Ajuntament de Sant Cugat que aturi el projecte de construcció del centre educatiu i que es busquin alternatives per a la seva ubicació.

Des d'Intercids, consideren que "el consistori ha de tenir en compte els interessos en joc i gestionar la situació en benefici de la totalitat de la població". A més, assenyalen que la tala "atempta contra els interessos generals de la ciutadania i genera perjudicis irreversibles, com la destrucció de l'entorn natural i la seva biodiversitat". 


Per altra banda, recorden que la plataforma SOS Bosc Volpelleres ha recollit més de 5.000 signatures a la seva petició a change.org i que compta amb el suport de diverses entitats com ara: Extinction Rebellion, Fridays for Future, Assemblea pel Clima, la Plataforma Animalista, el Mussol y ADENC. 

Els operadors jurídics animalistes alerten que "de seguir endavant amb el planejament, l'Ajuntament estaria contravenint el seu propi compromís amb els objectius de l'Agenda 2030, i atemptant contra les polítiques de conservació de la Natura a Catalunya fixades a l'Estratègia del Patrimoni i la Biodiversitat". Està previst que la nova escola ocupi un 5,6% del total del parc. 


Tot i això, la setmana passada l'administració local va donar llum verda a continuar endavant amb el projecte a través d'un ple extraordinari per "no perdre temps" i va comptar amb els vots a favor de totes les formacions polítiques amb l'excepció de l'abstenció de Junts per Sant Cugat. Tot i així, durant el ple es va anunciar el compromís del govern a requalificar la resta de terrenys catalogats com a equipaments del bosc "perquè aquesta sigui l'última intervenció a l'espai". Fa unes setmanes, l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC), ja va amenaçar amb un "conflicte judicial" en cas que el projecte tirés endavant. 

La construcció del futur centre educatiu La Mirada en un lateral del bosc de Volpelleres ha arribat l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC). Sota el títol "Nova agressió al Bosc de Volpelleres per construir una escola", l'entitat ecologista que "vetlla pel manteniment dels valors naturals del Vallès" demana revertir el projecte engegat pel consistori santcugatenc i buscar una alternativa per evitar un "conflicte judicial".

L'ADENC, que forma part de la Federació d'Ecologistes de Catalunya, considera que no es poden buscar "excuses d'organismes estatals totalment obsoletes i irrellevants per justificar un atemptat contra la natura". Per altra banda assenyalen que l'Ajuntament no reconeix la situació d'emergència de pèrdua de biodiversitat, ambiental i climàtica i titlla de "paradoxal" l'escenari de construir una escola per destruir un bosc. Aquí pots llegir la "carta d'emergència" enviada a l'alcaldessa Mireia Ingla.

NOVA AGRESSIÓ AL BOSC DE VOLPELLERES PER CONSTRUIR UNA ESCOLA
UNA MODIFICACIÓ DE PGM QUE MALMET IRREMEDIABLEMENT EL BOSC DE VOLPELLERES 

SANT CUGAT DEL VALLÈS – NOVEMBRE 2020

EXP. TRAMITACIÓ DE LA MODIFICACIÓ PUNTUAL DEL PLANEJAMENT VIGENT A L’ÀMBIT DEL PARC EQUIPAT

AL BOSC DE VOLPELLERES – SANT CUGAT DEL VALLÈS.

L’ADENC ha adreçat una CARTA D’EMERGÈNCIA a l’Alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, a la Comissió de Territori de Catalunya i al Consell de Protecció de la Natura de Catalunya per paralitzar la imminent aprovació d’un Pla Urbanístic forassenyat per a la construcció d’una Escola a Sant Cugat del Vallès, en mig del bosc de Volpelleres.

L’ADENC ha actuat en suport als grups de veïns i veïnes que veuen amenaçat el Bosc de Volpelleres que l’Ajuntament de Sant Cugat NO HA ESCOLTAT (SOS Bosc de Volpelleres, Volpelleres Viu, ExtincionRebelion, Friday for Future, Assemblea pel clima, etc..) i associacions com El Mussol per a la protecció del paisatge, Plataforma Animalista de Sant Cugat, i a tramès la carta directament a Mireia Ingla, Alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, així com al Consell de Protecció de la Natura i a la Comissió
de Territori de Catalunya.

1. El bosc de Volpelleres que diversos moviments veïnals al llarg dels recents 10 anys han demanat la seva protecció urbana i ambiental, basant-se en a una interpretació amplia del vigent Pla Especial de Protecció de l’Arbrat Urbà de Sant Cugat i de la LLEI 6/1988, de 30 de març, llei forestal de Catalunya, que permet la figura de protecció de “forest protegides” com així ho han fet altres municipis del Vallès.

L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès està en LA PARADOXA DE CONSTRUIR UNA ESCOLA PER DESTRUIR UN BOSC NATURAL DEL BARRI DE VOLPELLERES .

2. Al mateix temps l’Ajuntament no reconeix LA SITUACIÓ D’EMERGÈNCIA DE PÈRDUA DE BIODIVERSITAT I D’EMERGÈNCIA AMBIENTAL I CLIMÀTICA el marc actual de crisis ambiental i climàtica, obliga a mesures d’urgència especial que en el principi de precaució de pèrdua de sol i biodiversitat, han de permetre el compliment real del què diu l’actual legislació vigent, tant a l’àmbit de Canvi climàtic, emergència climàtica i Llei de Biodiversitat i de compromís amb la nova Agència de la Natura.

3. L’ADENC CONSIDERA QUE ÉS INVERSEMBLANT QUE ELS TÈCNICS MUNICIPALS HAGIN RTEDACTAT UN PROJECTE DAQUEST IMPACTE pressionats per la situació, firmen de forma col·legiada i en silenci una documentació tècnica de circumstàncies, no pot haver-hi cap tècnic municipal que se senti reconfortat per roturar 6.684 m2 i aclarir fins a 15.216 m2 d’una superfície de bosc per construir una escola, l’espai d’aprenentatge i del respecte per la natura.

4. NO POT SER QUE UNA ESCOLA SIGUI EL MOTIU PER LA DESTRUCCIÓ D’UN BOSC. L’Ajuntament de Sant Cugat ha acceptat la tramitació d’aquest instrument de planejament urbanístic per la pressió social que comporta mantenir durant uns quants anysl’Escola La Mirada en instal·lacions provisionals, que fan insuportable la pressió als representants polítics locals, malgrat l’evidència que no és el millor lloc per ubicar una escola de primària, en temps i forma adequada.

5. NO ES PODEN BUSCAR EXCUSES D’ORGANISMES ESTATALS TOTALMENT OBSOLETES I IRRELLEVANTS PER JUSTIFICAR UN ATEMPTAT CONTRA LA NATURA. Finalment no es pot condicionar l’ordenació urbanística per protocols de seguretat totalment invalidables com són els protocols de risc ambiental de distància a Autopista AP-7 i FFCC RENFE Martorell-Mollet, quan hi ha infinitud d’equipaments públics en proximitat a aquestes infraestructures que són posteriors al PGM-1976, i en canvi no es considera prioritari la necessitat de protecció de la biodiversitat com indiquen els protocols de l’ONU
Rio92 i de COOP Paris15.

6. CAL REVERTIR EL PROJECTE I TORNAR A LA POSICIÓ INICIAL PER NO CONSTRUIR UN CONFLICTE JUDICIAL. Cal fer una gestió responsable municipal amb l’Informe Sectorial de Protecció Civil per revertir la prohibició de construir l’escola a la parcel·la prevista al costat de l’institut Leonardo, perquè invalidi la interpretació del protocol de seguretat a la construcció de l’escola a la ubicació prevista pel pas nocturn de ferrocarrils de mercaderies perilloses, perquè així ho justifica la infinitud d’equipaments públics (CEIPs Els Pins i Gerbert, El CAR, una residència, els mossos, l'Hospital general, i centenars d’habitatges, locals i comerços, com el Mercat de Volpelleres) en proximitat a infraestructures (AP7, FFCC RENFE...). Veure “informe técnico de análisis y consecuencias “ amb data agost/setembre 2020 de l’ajuntament, segons el qual la nova ubicació es situa en un risc semblant al de la ubicació inicial.

L’estudi de detall diu que la probabilitat que succeeixi el risc químic és extremadament baix. En el cas que succeeixi, l'exposició és similar a la parcel·la nova i l'antiga. La qual cosa vol dir que el canvi d’ubicació no millora les condicions en cas de risc químic. No és lògic que no es pugui construir l'escola a tocar de l’institut nou per un risc que no està contemplat en cap equipament existent. (No hi ha cap pla de confinament, o es desconeix).

Amb aquesta comunicació, l’Associació per a la Defensa i Estudi de la Natura-ADENC SOL.LICITA com entitat ecologista que forma part de la FEDERACIÓ ECOLOGISTES DE CATALUNYA, pretén avisar als representants públics de L’AJUNTAMENT DE SANT CUGAT i de la GENERALITAT DE CATALUNYA, de la important responsabilitat que porten a terme en la decisió de l’APROVACIÓ DE LA MODIFICACIÓ PUNTUAL DEL PLANEJAMENT VIGENT A L’ÀMBIT DEL PARC EQUIPAT AL BOSC DE VOLPELLERES. 

Esperem que es faci una valoració per prendre una decisió equilibrada i se’ns comuniqui al més aviat possible.

Associació per a la Defensa i Estudi de la Natura - ADENC

El Vallès, a 6 de novembre de 2020
 

Participació