ple municipal

La nova escola de la Mirada es desplaçarà uns metres per salvar un grup de roures del bosc de Volpelleres

L'equip de govern apunta que els terrenys que ocuparà l'escola representen un 5,6% del total del parc

per Sergi Baixas, Sant Cugat | 4 de desembre de 2020 a les 10:54 |
Imatge del ple extraordinari d'aquest divendres 4 de desembre | Aj. Sant Cugat
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Sant Cugat ha donat llum verda aquest divendres en ple extraordinari a l'aprovació provisional de la modificació puntual del planejament vigent a l'àmbit del bosc de Volpelleres. Això permetrà ara iniciar els tràmits necessaris per continuar endavant amb el projecte de construcció de la nova escola de La Mirada amb l'obtenció del vistiplau de la Generalitat.

Segons ha explicat la tinència d'alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch, l'objectiu de celebrar aquest ple extraordinari ha estat "guanyar dues setmanes" per avançar en la construcció del centre educatiu i donar resposta al més aviat possible a aquest "projecte de ciutat".


Duch ha relatat que han rebut tres al·legacions al projecte, totes elles relacionades amb la crida a la no afectació del bosc. Tot i això, la tinència d'alcaldia assegura que els 14 informes sectorials que el consistori va sol·licitar han resultat favorables al projecte, malgrat que alguns apunten a certs suggeriments per reduir l'impacte a l'entorn natural. Els resultats d'uns estudis que han resultat en aquesta modificació aprovada avui del planejament inicial que inclou diferents ajustos per donar-los resposta. Per exemple, una d'aquestes modificacions consisteix en el desplaçament de la peça d'equipaments 19 metres al nord per salvar una desena de roures que hi havia sota la parcel·la.


Duch ha remarcat que l'equip de govern va estar buscant alternatives d'ubicació per a l'escola però que, finalment, es va decidir que el terreny d'equipaments situat en un lateral del bosc de Volpelleres era l'"idoni" amb una proximitat "òptima" al barri.

El republicà remarca que es tracta d'una pineda jove de 20 anys d'història i que els terrenys que ocuparà l'escola representen un 5,6% del total del parc (6.600 metres quadrats). Tot i això, ha assegurat el compromís del govern de revertir la resta de terrenys qualificats d'equipaments a l'interior del bosc sent aquesta, l'última intervenció en aquest entorn natural. En el mateix sentit, Duch ha recordat les "mesures compensatòries" pel projecte com la replantació d'arbres talats. 


Des de l'equip de govern insisteixen que el projecte arquitectònic de l'escola busca "aprofitar el valor del bosc", amb un edifici projectat amb criteris de sostenibilitat i basat en la suficiència energètica. Un centre que estarà "molt ben comunicat amb transport públic" i disposarà des del primer moment d'un camí escolar segur amb carril bici. Així doncs, insisteixen en la idea que la construcció del nou centre educatiu i la preservació natural són compatibles. 

Des de Cs han votat a favor per donar resposta a la necessitat urgent del barri i garantir que els infants puguin ser educats en un "entorn digne" en contraposició als barracons on estan instal·lats actualment. Un vot a favor que han avisat que no consisteix en una "carta blanca" mantenint-se a l'aguait per fiscalitzar el projecte que esperen "no tingui més sorpreses".

Per la seva banda, des de Junts per Sant Cugat han lamentat que les parts al·legants no poguessin participar en el ple, ja que "hagués estat un exercici de transparència interessant". Malgrat no voler "entorpir el procés" i celebrar el compromís del tripartit per revertir la nomenclatura de la resta de solars d'equipaments i reintergrar-los al parc, han anunciat la seva abstenció perquè consideren que el projecte inicial era millor i respectuós amb l'entorn. Una valoració que Duch ha compartit, però que ha qualificat d'"impossible", mostrant-se sorprès per la seva direcció de vot.

La construcció de la nova escola per traslladar els alumnes -que actualment estan en barracons- en un nou edifici té un cost de més de 8,4 milions d'euros. Una inversió que avançarà el Consistori per tal de tenir finalitzat l'equipament per iniciar el curs 2023. Està previst que la Generalitat es faci càrrec del 80% del cost i l'Ajuntament d'un 20%, aproximadament. 



 

Participació