Adéu al centenar d'arbres d'Abat Marcet: estreta victòria del projecte a favor de la tala

El 56% dels propietaris i veïns es mostren "d'acord o molt d'acord" amb la remodelació de la via urbana plantejada pel consistori

Des del consistori es vol buscar el màxim consens possible
Des del consistori es vol buscar el màxim consens possible | Sergi Baixas
04 de novembre del 2020
Actualitzat a les 19:01h
La tala del centenar d'arbres del carrer Abat Marcet tirarà endavant per millorar l'accessibilitat de la zona. Els resultats de la segona votació avalen el projecte de reurbanització del carrer presentat per l'Ajuntament.

Un projecte que comporta la retirada de tot el polèmic arbrat -amb un replantament de la meitat dels arbres melia azedarach per una altra espècie menys destructiva del mobiliari urbà-, l'arranjament de les voreres malmeses i places d'aparcament. L'alternativa passava per anivellar el terra i fer una plataforma única salvant l'ecosistema de l'arbrat.

El nou sufragi -per propietari i pis-, impulsat aquesta vegada pel propi consistori per "tenir una radiografia global de la voluntat real del veïnat", ha comptat amb un total de 44 vots. D'aquests, 25 propietaris i veïns estan "d'acord" o "molt d'acord" amb el projecte de remodelació; mentre que per contra 19, opten per "gens d'acord". Una estreta victòria atorgada pel 56,8% dels vots. 

A la votació, conduïda durant la primera quinzena d'octubre, també s'ha preguntat si "t'has sentit ben informat sobre el projecte d'urbanització?" del qual un 66% del veïnat (28 vots) afirma que sí i un 34% (16 vots) no. 

En declaracions a NacióSantCugat, Mario Salerno, un dels veïns que s'oposa a la tala d'aquests arbres "únics" i demanava trobar una alternativa, es mostra "trist i decebut" pels resultats. Salerno destaca la "contradicció" que suposa que el nou equip de govern es proclami ecologista i alhora opti per desfer-se de l'ecosistema del carrer. Ara estudiaran si organitzen alguna acció de protesta durant els propers dies per salvaguardar l'arbrat i mostrar el seu malestar.

Una tala inevitable?

Una decisió que, segons el govern local, tard o d'hora s'hauria de prendre. El regidor de Serveis Urbans José Gallardo assenyalava que el problema de fons són les arrels d'aquesta espècie que continuarien ocasionant desperfectes en les canonades i el clavegueram de la zona; "hi ha més afectació que la que es veu a la superfície". Així doncs, malgrat que el projecte hagués quedat descartat, d'aquí a uns anys vista s'haurien d'haver tornat a organitzar obres d'arranjament per la seva culpa.

Aquest projecte també va protagonitzar un tens episodi entre Fridays For Future Sant Cugat i l'Ajuntament. Els joves ecologistes van denunciar que el consistori els havia "menystingut" com a moviment i exigien al tripartit un "compromís total i per escrit" per no talar cap més arbre.