La junta de la Unió acusa l'Ajuntament de deixar-los entre l'espasa i la paret: «Es volen quedar amb la propietat»

Demanen que es compleixin els acords firmats el 2015 en el marc del Consorci entre l'Ajuntament i l'entitat

El president de la Unió, David Pujol, acompanyat pel vicepresident, Ferran de Juan Fané, i un dels seus membres, Carles Mayol.
El president de la Unió, David Pujol, acompanyat pel vicepresident, Ferran de Juan Fané, i un dels seus membres, Carles Mayol. | Anna Mira
26 d'octubre del 2020
Actualitzat el 05 de novembre a les 18:35h
La junta de la Unió ha dit prou. En un comunicat fet públic aquest dilluns al vespre, l'entitat santcugatenca manifesta el seu malestar amb l'Ajuntament després de conèixer que l'administració local tindria la voluntat de quedar-se part o la totalitat de la propietat. "L'Ajuntament ens ha posat entre l'espasa i la paret". El president de la Unió, David Pujol, acompanyat pel vicepresident, Ferran de Juan Fané, i un dels seus membres, Carles Mayol, han comparegut davant de la seu per reclamar la seva reobertura i continuïtat dels acords signats l'any 2015.

"La Unió es troba en una situació molt delicada". El text recull que després de nombrosos retards i cinc anys "desplaçats", "el mes de juliol se'ns comunica que la secretària de l'Ajuntament no veu amb bons ulls la viabilitat del consorci. Que el govern anterior no va fer els tràmits administratius necessaris".

Ara, segons apunta la junta de l'entitat, en una reunió el passat mes de setembre, l'Ajuntament hauria plantejat tres opcions pel futur de la Unió. Una d'elles seria la dissolució i liquidació del consorci en la qual l'Ajuntament es quedaria amb el 100% de la finca de la Unió i compensaria l'entitat amb el valor de la propietat. Una opció que des de la junta s'hi neguen.

La segona alternativa, i la que comptaria amb el suport de l'entitat, seria la creació d'un nou consorci reformant els estatuts i adequant-los a la realitat actual. I finalment, l'opció per la qual apostaria l'Ajuntament, tal com ha apuntat Pujol, seria dividir la finca de manera que la Unió es quedaria amb el 23% i l'Ajuntament amb el 77%.

Des de la Unió han exposat que volen consultar als socis perquè siguin aquests els que triïn quina opció volen tirar endavant però, a causa de la pandèmia, aquesta votació es fa impossible. De moment però, segons s'expressa en el comunicat, el passat 13 d'octubre s'hauria signat un decret d'alcaldia per iniciar la dissolució de l'actual consorci.

La Unió Santcugatenca va néixer l'1 de gener del 1900 quan Sant Cugat era un petit poble agrícola. Després de molt temps creant teixit cultural a la ciutat, l'any 2013 l'entitat va viure un dels moments més crítics de la seva història recent. L'any 2015 es va crear un consorci entre ajuntament i entitat per tal de gestionar el futur de l'entitat. Uns acords aprovats per unanimitat pel ple municipal.