L'Ajuntament, ferm amb la decisió de construir l'escola La Mirada al Bosc de Volpelleres

Consideren que el projecte és compatible amb el manteniment del parc

El nou centre educatiu de La Mirada estarà situat, segons el tripartit, en un ambient privilegiat
El nou centre educatiu de La Mirada estarà situat, segons el tripartit, en un ambient privilegiat | Aj. Sant Cugat
16 d'octubre del 2020
Actualitzat el 19 de desembre del 2023 a la 13:53h
La construcció de l'escola La Mirada de Sant Cugat en un lateral del bosc de Volpelleres ha aixecat diverses opinions en contra de sacrificar una part de l'entorn natural del barri santcugatenc per edificar-hi la nova escola La Mirada, que actualment es troba amb mòduls prefabricats.

Però el govern de la ciutat es manté ferm en fer-ho d'aquesta manera i argumenta que el projecte és compatible amb el manteniment del bosc. En declaracions a aquest mitjà, el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Habitatge, Sostenibilitat, Via Pública i Benestar Animal, Francesc Duch, explica que s'ha treballat conjuntament amb el Departament d'Educació, ja que la resta de llocs no compleixen amb els requisits i recorda que va ser una decisió presa per unanimitat de tots els grups polítics.

"Ens veiem amb la urgència i la necessitat de resoldre-ho per portar els infants a una escola en condicions i amb totes les innovacions", puntualitza Duch. De fet, segons el planejament inicial del barri, l'actual bosc de Volpelleres ja contemplava tres reserves de sòl per equipaments.

En una hi ha l'IES Leonardo da Vinci, la Mirada -que havia d'anar al costat- es mou uns metres més amunt per la recomanació de Protecció Civil d'allunyar-la de les vies del tren; i encara queda una pastilla a la zona nord del bosc, per si cal desenvolupar. Una opció que a hores d'ara el govern local no té sobre la taula.

3.300 firmes per salvar el bosc

Des de fa unes setmanes, el col·lectiu SOS Bosc de Volpelleres, s'ha mobilitzat a través de Change.org per recollir firmes en contra de la tala d'arbres i la construcció de l'escola en aquest espai verd. Però Duch insisteix en el fet que "no es perdrà cap metre de superfície de bosc", perquè l'espai on havia d'anar La Mirada, serà bosc. En la mateixa línia, la comissionada per l'Emergència Climàtica i regidora de Sostenibilitat i Joventut, Alba Gordó, referma que "s'està buscant la zona amb menys impacte ambiental".

A més Duch retreu que les dades que apareixen a la plataforma per unir-se a la causa "són esbiaixades". L'afectació no és de 600 arbres sinó de 60 pins joves -de 40 anys- que seran substituïts per roures i alzines, per tal de mantenir la progressió natural. En aquest sentit Gordó recorda que no fa tants anys que on avui hi ha edificis eren camps i vinyes que han desaparegut. "A més comptarem amb l'Àrea Metropolitana per fer la replantació i la reforestació de l'espai", afegeix.

El passat mes de juliol la plataforma SOS Bosc Volpelleres i l'Ajuntament van mantenir una reunió per explicar el projecte i les mesures compensatòries de reforestació que es faran a la zona. "Estem fent el projecte amb molta delicadesa", diu Gordó.

 

Una escola innovadora i sostenible

Amb tot, el govern santcugatenc treu pit de la nova escola La Mirada que serà "molt innovadora i segurament la més sostenible de la ciutat", afegeix Duch. El projecte que hi ha previst compleix amb una alta eficiència energètica i el seu consum serà pràcticament zero. A més, es construirà amb materials reciclables i sostenibles. "Ja que l'escola s'ha de fer en el bosc, aprofitarem al màxim per integrar-la en aquest espai natural del barri", assevera Gordó.

D'altra banda on actualment es troben els mòduls prefabricats, una vegada desapareguin es vol ampliar la zona de parc infantil i construir una pista polivalent d'ús pels veïns i també per l'escola. "Intentarem posar una mica més de verd i ombres", fruit d'una proposta dels processos participatius, explica Duch.

Així doncs, l'objectiu del govern tripartit és portar l'aprovació inicial de planejament per la nova escola La Mirada el pròxim ple del mes de novembre i així arrencar els tràmits per la seva construcció. L'Ajuntament avançarà part de la inversió del Departament per accelerar unes obres que haurien d'haver estat llestes l'any 2019 però que s'endarreriran fins al curs 2022-2023.