Sant Cugat rebutja la inhabilitació de Torra amb els vots en contra d'una part del govern

Els socialistes no s'han sumat a la crítica i Cs no ha assistit a la convocatòria del ple extraordinari

Moment de la votació per rebutjar la inhabilitació de Torra.
Moment de la votació per rebutjar la inhabilitació de Torra. | Anna Mira
02 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 11:40h
Com era de preveure els tres partits independentistes de Sant Cugat -ERC i la CUP al govern i Junts a l'oposició-, han tirat endavant la moció per rebutjar la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. Ho ha fet amb els vots en contra dels regidors -al govern- del PSC. Per la seva banda, els tres representants públics de Cs no han assistit a la convocatòria, tal com ja van anunciar, perquè consideren que és "una pèrdua de temps i de diners". 

En un ple extraordinari que ha durat mitja hora escassa, els diferents partits han exposat el seu punt de vista davant la inhabilitació del ja expresident. D'entrada el PSC s'ha abstingut a la votació per la urgència de la moció perquè consideren que "no passava res si s'esperava al ple ordinari per presentar la moció", ha apuntat el portaveu, Pere Soler.

L'1 d'octubre dels socialistes

ERC, Junts i la CUP han coincidit en denunciar la inhabilitació com un nou acte de repressió de l'estat espanyol a l'independentisme català. El portaveu dels republicans, Francesc Duch, ha lamentat que "l'estat espanyol va tornar a decidir per tots els catalans" i ha descrit la inhabilitació com "un nou atac sense precedents de l'estat espanyol cap a l'independentisme per intentar acabar amb unes idees".

Des de la CUP, Núria Gibert, ha expressat la seva solidaritat amb Torra i amb tots els represaliats. "És molt gros inhabilitar el president de la Generalitat" i ha explicat que "caldrà blindar totes les forces vives del país més enllà de les forces institucionals".

La portaveu de Junts, Carmela Fortuny, ha retret que ni el president "del govern més progressista de la història" ni el cap d'estat "s'han atrevit a signar aquesta inhabilitació". "Volem una justícia que ofereixi garanties". Fortuny també ha criticat que la unitat d'Espanya estigui per sobre dels drets fonamentals de la ciutadania.

De fet Soler ha volgut commemorar l'1 d'octubre recordant que fa 89 anys es va aconseguir el vot femení. "Aquesta és la nostra efemèride". "Sóc català, em sento lliure, m'expresso lliurement i no em salto la llei", ha afegit Soler i ha insistit que "la unilateralitat no és un camí viable". Pels socialistes santcugatencs la inhabilitació de Torra "no és un atac a la democràcia ni a la institució, senzillament ha actuat la justícia amb qui va voler saltar-se la llei".

Més unitat que mai per la pròxima cita electoral

Davant de la definició -el 14 de febrer- de la data per les eleccions al Parlament català, des de Junts per Sant Cugat han apostat per "convertir-les en una oportunitat per aixecar-nos més forts i per superar la barrera del 50% dels vots". Des d'ERC apunten que "amb les eleccions demostrarem que la força de l'independentista és més gran. Per guanyar cada vegada hem de ser més. Cal treballar per la unitat", ha afegit.
 

Persones del públic rebutjant la inhabilitació de Torra. Foto: Anna Mira



Per la seva banda els socialistes consideren que "Catalunya necessita una nova etapa amb un govern fort i cohesionat i amb una estratègia per unir els catalans amb la reactivació econòmica i la cohesió social".

Tampoc hi han assistit les regidores Elena Vila (PSC) i Esther Madrona (ERC) per responsabilitat amb el coronavirus, ja que esperen resultats de PCR de persones properes, ni Lourdes Llorente (CUP) per motius professionals.