Plaga

La primavera de 2020 registra el major nombre de mosquits tigre dels últims anys

Les altes temperatures i les pluges constants han generat les condicions idònies per a la reproducció de l'insecte

per NacióSantCugat, 9 de juliol de 2020 a les 13:29 |
El mosquit tigre (Aedes albopictus)
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest any, el mosquit tigre torna amb força. Les altes temperatures i les pluges constants de la primavera han creat les condicions idònies per a la proliferació d'aquest insecte invasor. Segons l'Agència Estatal de Meteorologia, aquesta primavera ha estat la quarta més calorosa a Espanya des de 1965 i la cinquena més plujosa del segle XXI. Davant d'aquest clima, l'aplicació Mosquito Alert ha registrat el major nombre de mosquits tigre dels darrers cinc anys.


Les dades mostren que durant el primer semestre del 2020 s'ha incrementat un 70% el registre d'aquest mosquit originari del sud-est asiàtic i criat a Sant Cugat respecte al 2018. Les observacions acumulades entre 2020 i 2015 també indiquen que les xifres de l'any actual s'han triplicat al maig i juny, per sobre de qualsevol dels anys anteriors, a excepció de fa dos anys. 


Malgrat tot, avisen que el desenvolupament de la temporada a partir d'ara és difícil de predir ja que, d'acord amb l'experiència, la tendència de la primavera no és extrapolable a l'estiu. Tenint en compte que el cicle biològic del mosquit tigre és d'uns 15 dies, la seva densitat estarà lligada a la disponibilitat d'aigua al llarg de les properes setmanes.

Hivern suau, més mosquits


L'equip d'investigació de Mosquito Alert també estudia l'efecte de les variables climàtiques sobre l'explosió reproductiva de mosquits a la primavera. Un hivern suau, conduirà a la supervivència d'un major nombre dels ous dipositats a finals de tardor que esdevindran insectes a la primavera. Per això, des de les autoritats del país es crida a seguir un seguit de consells per evitar la seva reproducció.

Com es recullen les dades

Les corbes d'observacions acumulades d'abundància es basen en les observacions obtingudes a través de l'app Mosquito Alert, però corregides per l'esforç del mostreig. Una dada que s'estima a partir del nombre de persones que es troben en una àrea i dia concrets amb l'app de Mosquito Alert activa, així com una modelització de la propensió a realitzar observacions aquell dia. Qualsevol persona pot notificar les troballes de mosquits enviant una foto a l'app que recull la posició GPS i després és processada per un equip d'experts que verificaran i inclouran en un mapa.


Mosquito Alert és un projecte de ciència ciutadana cooperatiu sense ànim de lucre, coordinat pel CEAB-CSIC, el CREAF, l’ICREA i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Actualment rep l’impuls de l’Obra Social "la Caixa", de l’European Research Council (ERC), de la Comissió Europea i de l’Ajuntament de Barcelona. Els seus primers anys va ser cofinançat també per Dipsalut (Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona) i per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). El seu objectiu és lluitar contra l'expansió de mosquits invasors i transmissors de malalties infeccioses que estan tornar a emergir, o bé apareixent per primera vegada a Europa.
 

Participació