La Mirada

FOTOS i VÍDEOS El Ple dona llum verda al nou edifici de l'escola La Mirada enmig d'una protesta ciutadana

La reubicació del centre educatiu ha despertat queixes perquè ocuparà part del Bosc de Volpelleres

per Sergi Baixas, Sant Cugat | 5 de març de 2020 a les 17:50 |
Denuncien la proposta d'un Ajuntament | Sergi Baixas
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Llum verda a la reubicació de La Mirada. El ple de l'ajuntament de Sant Cugat ha aprovat inicialment la modificació del Pla General Metropolità al barri de Volpelleres per poder començar a construir l'edifici del nou centre educatiu que quedarà ubicat enmig de l'"entorn privilegiat" del bosc de Volpelleres.

Les modificacions, que s'han aprovat aquest tarda en ple extraordinari amb els vots favorables de tots els grups polítics del consistori, permetrà "accelerar" la construcció de l'escola "sense perdre ni dues setmanes més". L'alcaldessa Mireia Ingla ha anunciat que aquesta és la proposta "definitiva" que ara sí que compleix tots els requisits legals existents. Un ple convocat d'"urgència" per donar resposta a totes les famílies que "viuen amb neguit" tota aquesta situació, ha explicat Ingla.


Des de l'equip de govern expliquen que un cop el planejament estigui aprovat de forma definitiva i s'aprovi el nou projecte executiu de l'escola La Mirada l'administració local licitarà, adjudicarà i executarà les obres. La previsió és iniciar les obres al juliol del 2021 i inaugurar el nou centre educatiu "si anés tot rodat" entre el desembre del 2022 i setembre de 2023. El projecte original de l'escola estava previst per entrar en funcionament durant el curs 2019, però es va endarrerir perquè quedava fora de la zona de seguretat de les vies de RENFE.

"Aturem la destrucció"


Just al donar inici al ple extraordinari, un grup de persones han ocupat la zona central de la Sala de Plens del consistori per protestar en contra de la nova ubicació del centre educatiu. Denuncien la proposta d'un Ajuntament "pretesament ecologista" que afectarà el "cor del Bosc de Volpelleres". 

 

Reivindiquen l'"aturada immediata" del projecte de reubicació de La Mirada per tal de "preservar els pocs espais verds de la ciutat" pel benestar de la pròpia ciutadania i de l'ecosistema. A la pancarta s'hi han pogut llegir els lemes "El bosc és vida" i "Aturem la destrucció".

Durant el ple, també s'ha aprovat amb els vots favorables dels partits municipals de l'equip de govern i Cs la desestimació de l'expedient urbanístic que Protecció Civil havia avisat a l'Ajuntament que "no es podia tirar endavant". Aquesta votació ha comptat amb l'abstenció de Junts per Sant Cugat atribuint la seva intenció de vot a què el projecte s'hagués pogut "defensar".
 

El nou centre educatiu de La Mirada estarà situat en un Foto: Ajuntament de Sant Cugat


"Un entorn privilegiat"

Així doncs, l'escola La Mirada quedarà integrada dins del Parc del Bosc de Volpelleres.  Un "entorn privilegiat" que, segons informa l'equip de govern, juntament amb el disseny innovador de l'edificació, contribuirà a "potenciar" el projecte educatiu i la qualitat del centre. L'alcaldessa afirma que l'objectiu és que La Mirada es converteixi en una de les escoles de "referència" del municipi.
 

El nou centre educatiu de La Mirada estarà situat en un Foto: Ajuntament de Sant Cugat


El desplaçament de l'escola uns 200 metres comportarà la restauració paisatgística de la ubicació inicial prevista que havia quedat "trinxada". Tot això comportarà un sobrecost que, segons assegura Ingla, no produirà cap modificació en el conveni per al finançament de l'equipament, pel qual l'Ajuntament assumeix el 20% del cost de la construcció de l'escola i la Generalitat, la resta.

Mentrestant, durant els propers cursos per atendre les necessitats d'ampliació de l'escola La Mirada, els nous mòduls s'ubicaran en els terrenys situats sobre el Parc de la Guineu. Una decisió que causa el malestar dels veïns del barri.



 

 

Participació