L'AFA de la Mirada exigeix que s'aixequi la suspensió cautelar de les obres per construir la futura escola

Les recents novetats judicials reactiven les reivindicacions de la comunitat educativa

20 de novembre del 2023
Actualitzat el 19 de desembre a la 13:18h
Imatge de la protesta d'aquest dilluns a l'exterior de la sala de plens
Imatge de la protesta d'aquest dilluns a l'exterior de la sala de plens | Sergi Baixas
L'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA) de l'escola de La Mirada ha participat en l'Audiència Pública del ple de novembre perquè el govern, amb un decret d'alcaldia, aprovi l'aixecament de la suspensió temporal de les obres i iniciï la construcció de l'edifici enmig del Bosc de Volpelleres

Cal assenyalar que aquesta demanda arriba just el mateix dia que s'ha fet pública la resolució de desistiment inicial de l'aplicació de les mesures cautelars per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Unes cautelars, atorgades farà just un any per un recurs de l'entitat ecologista ADENC, que ara decaurien en cas que no es presentessin al·legacions en el transcurs dels pròxims 15 dies hàbils fet que allargaria de nou el litigi.

En qualsevol cas, el portaveu de l'AFA, Josep de la Puente, ha afirmat que es tracta d'un "pas important" perquè aviat es pugui començar a construir l'escola en la ubicació inicial rebutjant un "Pla B", que "ni és un pla, ni està bé". "Avui en dia, un alumne de La Mirada és un infant que menja un dinar de càtering a la cadira de la seva aula, sense biblioteca ni sala d'informàtica i que no pot sortir al porxo quan plou". Un "greuge" comparatiu amb la resta d'alumnes de la ciutat que s'allarga des del 2016 amb infants instal·lats en mòduls provisionals.

Per tot plegat, de la Puente, ha demanat el compromís "inequívoc, ferm i sense ambigüitats" de tots els partits del plenari per "no deixar-los enrere" i s'aixequi una escola digna amb la màxima celeritat possible. "Volem fets contrastables, no volem sentir a parlar d'incerteses legals, ni de com està la caixa ni de demografia", ha recriminat.

En la mateixa intervenció, de la Puente, que ha criticat "manca de comunicació" amb l'Ajuntament, ha instat el govern local perquè pressioni la Conselleria d'Educació de la Generalitat perquè els futurs mòduls arribin a temps i evitar que, un any més, el curs vinent comenci amb retard. Finalment, també ha recordat la necessitat d'aconseguir un nou espai amb cuina mentre no es construeixi l'escola i que aquesta despesa no repercuteixi en les famílies.
 

El ple, compromès

El batlle juntaire ha remarcat que aquest és un dels principals reptes de la ciutat i ha repassat les múltiples reunions que ha oficiat durant els darrers mesos amb els principals actors implicats en el litigi. Així, Vallès ha defensat la posició de no quedar-se amb els "braços creuats" i la necessitat d'activar, des de la responsabilitat, un "Pla B" d'ubicació alternativa davant d'un procés judicial que es podia allargar indefinidament.

Per la seva banda, el tinent d'alcaldia i portaveu d'ERC, Bernat Picornell, ha asseverat que l'executiu es reunirà immediatament per treballar en el nou escenari que s'acaba d'obrir i, qualsevol decisió, prendre-la de la mà de la comunitat educativa.

La resta de partits de l'oposició han acordat en la necessitat de reprendre urgentment les obres al bosc de Volpelleres i vetllar perquè la comunitat educativa estigui ben atesa durant el mentrestant.