La depuradora d'aigües residuals de Sant Cugat augmenta la seva capacitat en un 50%

La inversió, valorada en 7 milions d'euros, ha permès ampliar el volum dels reactors biològics del complex tot millorant-ne la qualitat del servei

Imatge de la visita d'Aragonès a la depuradora de Rubí
Imatge de la visita d'Aragonès a la depuradora de Rubí | Sergi Baixas
17 de novembre del 2023
Actualitzat a les 15:50h
La depuradora d'aigües residuals de Rubí -ubicada al polígon de Can Calders entre Sant Cugat, Rubí i el Papiol- acaba d'augmentar la seva capacitat de tractament en un 50%. Aquest matí, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat del conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, i del director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, ha inaugurat les obres d'ampliació i remodelació d'aquesta estació vallesana que abasteix a més de 135.000 habitants de l'entorn amb un cabal diari de 27.000 m3.

La inversió, valorada en 7 milions d'euros, ha permès ampliar el volum dels reactors biològics del complex tot millorant la qualitat del servei. A més a més, a través del pioner sistema "Anammox" acoblat a la línia de fangs, també s'ha aconseguit eliminar el nitrogen de l'aigua tractada suposant un significatiu estalvi energètic i la reducció de la petjada de carboni de les instal·lacions. 

"Aquest és un exemple més del conjunt d'inversions impulsades des de la Generalitat per fer front a l'actual episodi de sequera", ha exposat Aragonès. "No plou el que hauria de ploure i, per això, resulta de vital importància preservar les nostres reserves hídriques i fomentar-ne el seu estalvi", ha afegit el republicà cridant a adaptar, des de la responsabilitat, els nivells de consum del conjunt del país a la nova realitat d'emergència. 
 

Més capacitat i millor qualitat en el tractament de les aigües residuals Foto: Sergi Baixas



"La sequera que estem patint la superarem, però en vindran més. El canvi climàtic no és una cosa passatgera", ha asseverat el president davant d'un escenari "sense precedents" que s'alça com el pitjor des que es tenen registres i que implicarà aviat la presa de més restriccions de consum. "Necessitem que plogui, però això no està a les nostres mans. El que sí que ho està és contribuir a fer-ne una gestió més eficient i a aprofitar-la millor", ha dit fent referència al Pla Especial de Sequera que l'executiu català va activar fa dos anys.

"Haver treballat amb antelació ens ha permès poder endarrerir 12 mesos l'activació de la situació d'emergència", ha brandat Aragonès fent referència a la bateria d'inversions destinades a potenciar les infraestructures del país. "Fa 2 anys, el 85% de l'aigua de consum de casa provenia dels embassaments i, avui, més de la meitat ja prové de dessalinitzadores, potabilitzadores i aqüífers subterranis". Sota aquest fil, el president ha revelat que, durant els pròxims anys, la Generalitat destinarà 2.400 milions d'euros per continuar posant al dia la xarxa de gestió de l'aigua del territori com a aposta per la reutilització del cicle de l'aigua.

Per la seva banda, l'alcalde del Papiol, Jordi Bou, i el tinent d'alcalde de Sant Cugat, Bernat Picornell, han celebrat la inversió que, directament, abastirà i millorarà la qualitat de vida dels seus respectius conciutadans.