1 de 10

Margarita Arboix demana el final de les retallades en la seva estrena com a rectorade la UAB

Trasllada al Govern la necessitat de posar-hi punt i final per un ensenyament de qualitat | La nova rectora considera inacceptable que "fer un grau a altres comunitats costi un terç del que paguem a Catalunya"

La nova rectora de la UAB, Margarita Arboix, el conseller Jordi Baiget, i el rector sortint, Ferran Sancho, en l'acte de possessió del càrrec de rector de la UAB | Lluís Vilaró
per Lluís Vilaró, Cerdanyola del Vallès | 6 de juny de 2016 a les 14:56 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Margarita Arboix ha pres el càrrec de rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) demanant al Govern "que no continuïn les retallades" . En el seu discurs a la sala d'actes del Rectorat, Arboix ha alertat que en els últims anys la UAB ha perdut "prop de 60 milions de pressupost" i ha demanat un finançament adient sense que "recaigui en increments de les matrícules dels nostres estudiants".

En aquest sentit, ha afirmat que "no és acceptable que fer un grau a altres comunitats costi un terç del que paguem a Catalunya". Arboix pren el relleu de Ferran Sancho, que ha estat rector de la UAB del 2012 al 2016.


Margarita Arboix ha demanat a les administracions catalanes i estatals que entenguin que "les universitats són imprescindibles per l'evolució social i tecnològica del país". Per això, la rectora ha aprofitat la presència del conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, per demanar-li que s'aturin les retallades. 

La rectora també ha lamentat el greuge comparatiu entre el cost de les taxes a Catalunya i la resta de l’Estat: "no és acceptable que fer un grau a altres comunitats costi un terç del que paguem a Catalunya. Els ciutadans catalans paguem els mateixos impostos que un andalús o un madrileny i per tant tenim els mateixos drets a l'hora de fer uns estudis universitaris". 


3+2

Respecte el 3+2, Arboix ha apostat per un debat "necessari" que aplegui "professors i estudiants de cada centre". L'objectiu seria decidir "quines competències han d'assolir els estudiants que cursen un determinat grau i de quina manera ho han de fer, si amb 3,4 o 5 anys". La rectora també ha demanat que els estudis de grau i de postgrau oficial subvencionat tinguin el crèdit al mateix preu".

Arboix, d'altra banda, ha explicat que els objectius del seu mandat passen, entre d'altres, per "estabilitzar les situacions d'interinatge i precarietat" i perquè "els estudiants rebin una formació d'excel·lència i comptin amb mecanismes de participació adients per defensar els seus interessos i aportar idees i propostes que millorin la UAB"

Mantenir l'esforç

En resposta a Arboix, el conseller Jordi Baiget ha assegurat que "en aquests moments de reestructuració pressupostària hem procurat mantenir l'esforç amb les universitats". "La universitat ha de ser un agent clau al nostre país", ha afegit. Baiget ha ofert "la plena col·laboració del Govern” a la nova rectora.

 

Participació