Acord a tres bandes per instal·lar les consultes externes del Taulí a la caserna de la Guàrdia Civil

Una iniciativa un cop es desencalli el litigi pel complex

Imatge de l'interior de la caserna
Imatge de l'interior de la caserna | Ajuntament de Sabadell
20 de maig del 2023
Les consultes externes de l’Hospital Parc Taulí es podrien instal·lar a la caserna de la Guàrdia Civil. Així ho ha anunciat l’alcaldessa de Sabadell, i alcaldable del PSC, Marta Farrés, aquest dijous, en el marc del cicle d’entrevistes de candidats a l’alcaldia del Diari de Sabadell. Una proposta que compta amb el vistiplau, més enllà del consistori, del mateix centre hospitalari i el CatSalut.

Farrés ha explicat que "portem temps negociant", amb la proposta damunt la taula i, de fet, ha recordat que entre els projectes que s’han suggerit al llarg d’aquests anys, molts han estat lligats a l’àmbit de la salut. A més, ha apuntat que traslladar aquest servei “permetria ampliar l’espai que deixa al Taulí per tenir més llits”.

Una idea que està condicionada al litigi entre el consistori i l’Estat per la titularitat de l’immoble. L’alcaldessa espera que se solucioni, encara que ha reconegut que "la caserna és nostra", però s'ha mostrat esperançada: "Trobarem la manera d'entendre'ns" i ha rematat, "els astres estan alineats", especialment perquè "existeix la voluntat de totes les parts", inclosa la del Ministeri de l'Interior -l'organisme amb el qual està discutint-se la propietat-.

En aquest sentit, ha deixat clar que es tracta d'un tema que és més aviat "jurídic" que "polític". Sigui com sigui, l'alcaldessa ha qualificat "d'interessant" la proposta per a la ciutat.

Un edifici de més d'un segle
L'edifici, que ocupa una zona de més de 7.000 metres quadrats, es va construir el 1911 per incrementar la presència d'agents i fins a l'any 1998, l'exalcalde Antoni Farrés el va inscriure al Registre de la Propietat en favor de l'Ajuntament de Sabadell. El 2006, un altre exbatlle, Manuel Bustos, i el llavors ministre Alfredo Pérez Rubalcaba van fer un acte a la mateixa caserna per rubricar un protocol en què s'establia la cessió de la caserna a l'Estat. A canvi, Sabadell havia d'abonar tres milions d'euros i cedir un espai de 5.000 metres quadrats.
 
CRONOLOGIA DE LA CASERNA
- 1913: inauguració de l'edifici 
- 1998: acaba l'ús de la Guàrdia Civil com a propietària
- 2004: impugnació d'Interior per "vendre" (l'Ajuntament) una part de la superfície
- 2006: acord entre el govern municipal i el govern espanyol
- 2007: l'oposició ho porta als tribunals
- 2011: la justícia tomba la denúncia
- 2016: inici procés administratiu a la Comissió Jurídica Assessora
- 2017: s'engega novament el procediment a la Comissió Jurídica Assessora en haver caducat l'anterior 
- 2018: la Comissió Jurídica Assessora declara nuls els acords previs
- 2018: ple de febrer aprova el retorn de la propietat a la ciutat
- 2018: Interior anuncia un contenciós contra la decisió del ple
- 2020: el TSJC dona la raó a l'Ajuntament de Sabadell al contenciós d'Interior
- 2021: recurs del Ministeri d'Interior a la decisió judicial
- 2022: el TSJC accepta el recurs d'Interior