La vaga de lletrats provoca l'acumulació d'entre 5.000 i 6.000 demandes als jutjats de Sabadell

Els civils i socials, els més afectats en unes dependències que arrossegaven endarreriments

Imatge d'arxiu dels jutjats de Sabadell
Imatge d'arxiu dels jutjats de Sabadell | Albert Segura
29 de març del 2023
Actualitzat a les 17:48h
La vaga de Lletrats de l'Administració de justícia (LAJ), els que eren els antics secretaris judicials, va posar punt i final aquest dimarts, després de dos mesos d'aturada -va començar el 24 de gener-. Una inactivitat que a Sabadell s'ha traduït amb l'acumulació d'entre 5.000 i 6.000 demandes, segons els càlculs del vicedegà i responsable de relacions amb l'administració de Justícia de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Sabadell (ICASBD), Josep Farnés.

"Una incidència bastant important", ha valorat, perquè "s'acumulaven i no es repartien" els requeriments pels diferents jutjats. En aquest sentit, ha apuntat que els òrgans més afectats han estat els civils i socials, també ha assenyalat que s'han frenat "molts" llançaments de desnonaments, cosa que suposarà "l'endarreriment de mesos". En canvi, "els penals han estat funcionant" en línies generals, així com els de violència de domèstica, "perquè hi havia uns bons serveis mínims i no s'ha notat".

Farnés ha remarcat que les dependències sabadellenques "ja estaven molt malament" perquè arrossegava demores i amb aquesta vaga "ha plogut sobre mullat". Ha insistit en l'alta incidència i ha subratllat que l'aturada de LAJ ha estat secundada, de mitjana, al voltant del 70% -a la ciutat hi ha més d'un centenar de treballadors-.

A l'àmbit català, tal com ha detallat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), a partir de la informació facilitada per part de les oficines judicials, l'aturada s'ha traduït amb la cancel·lació d'almenys 13.602 actuacions judicials.

Hores extres com a solució

El vicedegà de l'ICASBD ha proposat com a solució que "per posar una mica d'ordre" que el Departament de Justícia insti fer hores extres remunerades al personal i que sigui amb certa urgència. Farnés ha advertit que es corre el risc que la situació "d'encallament" d'aquests dos mesos s'allargui al voltant d'un any i mig, "per tornar a la situació anterior" que, tal com ha recordat, "ja tenia dilacions dels processos".

Ha descartat que s'habiliti el mes d'agost, tal com va passar amb la reactivació de la maquinària judicial per l'aprovació de l'estat d'alarma -el març de 2020-, perquè "ja es va demostrar que no va ser eficient". "S'escurçaven terminis, sí, però no se'ls quedava ningú, ja que els funcionaris feien vacances".

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat aquest dimecres un acord en què assenyala els poders públics implicats s'adoptin un complet llistat de mesures que tendeixin a pal·liar les greus disfuncions generades. A més, ha sol·licitat als presidents del Tribunal Suprem, l'Audiència Nacional i els tribunals superiors de justícia que informin de les mesures que preveuen adoptar de cara a la regularització de la situació.