Veïns de Montcada i Reixac anuncien una querella contra la cimentera i la Generalitat

La plataforma veïnal manifesta la seva irritació davant les nombroses "victòries judicials" contra l'activitat de l'empresa

La cimentera de Montcada
La cimentera de Montcada | Adrià Costa
A.H.
28 de març del 2023
Actualitzat a la 13:46h
Fa uns dies era l'Ajuntament de Montcada i Reixac que deia "prou" de pagar "les servituds" d'estar ubicat a les portes de Barcelona. Doncs, ara ho ha fet l'Associació de Veïns de Can Sant Joan que ha anunciat recórrer novament a la justícia, amb la interposició d'una querella contra Holcim -l'antiga Lafarge-, l'empresa cimentera del municipi, i la Generalitat de Catalunya.

L'organització veïnal on es troba la fàbrica ha recordat que s'han acumulat tres "victòries judicials" contra l'activitat de la planta, ja que s'han anul·lat les autoritzacions ambientals atorgades pel Govern. Un manera de fer del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que ha considerat és un “tracte descaradament preferencial”.

En aquest sentit, ha criticat que, per una banda, s'ha argumentat que “cal oblidar el passat” en relació amb l'autorització de 2008 però “en canvi, accepta informes sobre contaminació que tenen més de 12 anys”. Hi ha un “menyspreu al risc del càncer, la contaminació del sòl i en la insistència de l'Ajuntament en la gravetat de l'impacte acústic”.

L'AV Can Sant Joan ha assenyalat que hi ha “4.000 habitants del municipi a menys de 500 metres i 12.000 a un quilòmetre” d'aquest centre que “produeix 900.000 tones de ciment anualment”. L'advocat de l'entitat, Albert Calduch, en declaracions a l'ACN, ha justificat aquesta nova via judicial per avançar-se al procediment i engegar-lo, a l'espera del posicionament de Fiscalia, ja que el Tribunal Suprem, en la darrera resolució, va passar les actuacions al ministeri públic en detectar indicis de delicte.

Calduch ha traslladat la inquietud de la ciutadania, tenint en compte les sentències favorables, i és que ha carregat que el Govern hagi fet "com si res hagués passat" atorgant una nova autorització ambiental. "Que la Generalitat hagi donat aquesta nova autorització sense que ningú la demanés reforça la nostra querella i indica que hi ha alguna cosa que no se'ns està explicant", ha afegit el lletrat.