El futur del SurfCity passarà per l'autorització d'Acció Climàtica de la Generalitat

L'Ajuntament de Sabadell demanarà l'avaluació al Govern i també altres estudis sectorials per tirar endavant el projecte

Muntatge de la futura piscina d'onades
Muntatge de la futura piscina d'onades | Ajuntament de Sabadell
A.H.
01 de febrer del 2023
Actualitzat a les 17:58h
Gairebé un any després d'anunciar-se el projecte del SurfCity, la continuïtat de la piscina d’onades per a la pràctica del surf dependrà de la Generalitat. L'Ajuntament de Sabadell demanarà una avaluació ambiental estratègica que marcarà el futur d'aquesta construcció que ha generat favorables i detractors.

Una feina que durà a terme l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental, un organisme que depèn del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. La finalitat és “garantir la comptabilitat de l'equipament amb la preservació dels valors naturals i paisatgístics”.

En aquest sentit, des de l'administració local, s'ha garantit que si la conclusió de l'escrit és que és viable, però calen “noves millores, aquestes seran incorporades al plec abans de l'adjudicació”. Per contra, si descarta l'execució “s'aturarà el procés iniciat”. A més, també hi ha previstos “diversos estudis municipals” que buscaran “assegurar el màxim nivell de garanties respecte a l'aigua de la zona, la fauna i la despesa energètica”.

L'Ajuntament ha indicat que “no està obligat” a fer cap mena de procés d'avaluació d'impacte ambiental del SurfCity “en un terreny que es troba dins de sòl urbà”. Ha insistit que la voluntat és comptar amb “el major rigor i nivell d'exigènciade qualitat i dels màxims requeriments ambientals”. Tot plegat, es disposi de tota la informació per “basar les decisions en criteris objectius".

Posicionament contrari
El director general de Polítiques Ambiental d'Acció Climàtica, Marc Vilahur, fa uns mesos, a l'octubre de 2022, va qüestionar aquesta obra i va advocar per "conservar la sinuositat del riu, vegetar el màxim possible l'espai fluvial i treballar amb sistemes adaptats per donar resposta al sistema hídric”. Un posicionament expressat en el marc de la Jornada de Ciència Ciutadana, organitzada al Casal Pere Quart.