L'AMB bloqueja la remunicipalització del servei d'aigua a Ripollet

El municipi vallesà reivindica protecció jurídica per tal d'assumir la gestió directa del subministrament

Imatge d'arxiu d'aigua de l'aixeta
Imatge d'arxiu d'aigua de l'aixeta | Ajuntament de Reus
Redacció
31 de gener del 2023
Actualitzat el 01 de febrer a les 9:51h
El ple de gener de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha tombat la proposta per impulsar la remunicipalització del servei d'aigua a Ripollet. Aquest migdia, l'administració supramunicipal ha rebutjat la moció presentada per Ara Decidim Ripollet per la qual es reclamava a l'AMB que desbloquegés el procés d'absorció del servei per una gestió directa i pública. Un traspàs que també es reclama des d'una desena de municipis de l'entorn de la capital catalana com ara Sant Cugat.

En el text de la moció, que compta amb el suport de la plataforma Aigua és Viva, es reclamava dotar el consistori vallesà de seguretat jurídica perquè pogués assumir-ne la gestió directa que actualment ostenta l'empresa Sorea. Així doncs, en l'escrit es recull que el contracte es va signar l'any 1968 per un termini de 8 anys prorrogables. Tot i això, es destaca que la legislació d'aplicació al contracte s'establia una durada màxima de 50 anys, de manera que des de 2018, el servei es presta de manera irregular. Una situació que va conduir a acordar, en ple municipal, iniciar un procediment administratiu per estudiar la modalitat de servei d'abastament d'aigua que requeria la localitat.

Ja l'any 2020, i després d'una sentència que validava el procés, l'AMB va iniciar els treballs per crear una comissió per definir el model de gestió, mentre Ripollet concloïa amb la gestió directa com el model idoni. Tot i traslladar la decisió i demanar el vistiplau a l'AMB, l'administració local mai va rebre resposta, motiu pel qual es va presentar un recurs contenciós administratiu per "inacció".

A partir d'aquest fet, l'AMB va resoldre licitar dos estudis per analitzar les formes de gestió de l'aigua, i es va resoldre constituir una comissió de seguiment. Amb tot plegat, la formació que lidera l'Ajuntament ha dut a consideració l'avaluació de la necessitat de dotar el municipi de seguretat jurídica per a poder assumir la gestió directa del servei, que finalment no s'ha aprovat.

Suport de la plataforma


Segons recull l'ACN, Aigua és Vida ha traslladat el seu suport al consistori vallesà en la seva posició contra l'AMB, en considerar que fa dos anys que bloqueja el procés de remuncipalització de la gestió de l'aigua. En aquest sentit, apunten que això té un impacte en la planificació de les inversions necessàries per millorar el servei.

En un comunicat, exigeixen al govern de l'AMB que respecti la voluntat dels municipis i faciliti la implementació de la "gestió pública i democràtica" no només a Ripollet, sinó també en d'altres com Sant Cugat, Corbera i Tiana que acaben concessió o pròrroga aquest 2023.