Més de 300 persones es concentren a Santa Perpètua de Mogoda per condemnar l'assassinat d'una veïna

L'Ajuntament ha decretat un dia de dol oficial i es personarà a la investigació judicial, igual que la Generalitat

Centenars de persones omplen la plaça de la Vila de Santa Perpètua de Mogoda
Centenars de persones omplen la plaça de la Vila de Santa Perpètua de Mogoda | ACN/Gemma Sánchez
Redacció
27 de desembre del 2022
Actualitzat el 02 de gener del 2023 a les 11:42h
L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha convocat un minut de silenci aquest migdia, a les 12h, per mostrar el condol i condemnar l'assassinat d'una veïna de 88 anys, presumptament a mans de la seva parella, que es va produir ahir a la ciutat. Més de 300 persones han omplert la plaça de la vila per condemnar aquest crim.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha apuntat que, com és habitual en aquests casos, la Generalitat es personarà a la investigació judicial per esclarir el crim. L’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, ha avançat que el consistori també demanarà ser acusació popular. L'administració assumirà totes les despeses del sepeli de les dones mortes per violència masclista, "una ajuda cabdal per a què la violència no impacti encara més al benestar de les famílies", ha recordat Verge.

"N'estem fartes", ha dit la consellera, que ha reclamat "corresponsabilitat" de tota la societat per erradicar la violència masclista, "que ens maltracta psicològicament, ens agredeix sexualment i, en darrer terme, ens pot arribar a matar", ha afegit. Verge ha recordat que les víctimes i el seu entorn tenen a disposició el telèfon 900 900 120 per denunciar qualsevol situació de violència i demanar assessorament psicològic o jurídic, i ha emfatitzat la importància de "no deixar cap dona sola" especialment durant les setmanes de Nadal, en què es poden incrementar els factors de risc degut a la convivència amb l'agressor durant els dies festius.

El consistori ha decretat un dia de dol oficial. Es col·locarà un crespó negre al balcó de la Casa de la Vila i les banderes onejaran a mig pal. A més, la Junta de Portaveus extraordinària va aprovar una Declaració institucional per expressar la solidaritat amb la família i l'entorn de la Carmen, la veïna víctima del feminicidi, i compartir "el seu dolor i la seva indignació". Tots els grups municipals (SPEC, ERC, PSC i Cs) han subscrit el text en què expressen que aquesta mort constitueix "una evidència més de la transcendència del repte en el qual estem compromeses i compromesos: la lluita contra tota forma de violència contra les dones i la creació de les condicions de seguretat i d'igualtat necessàries per garantir la llibertat i la integritat de totes les dones".

Així mateix, la Junta de Portaveus manifesta el seu compromís de continuar lluitant contra la violència masclista, i "impulsar els canvis legals necessaris i per impulsar un canvi cultural i educatiu en profunditat de la nostra societat per tal de garantir la seguretat, la integritat i la llibertat de les dones en un entorn d'igualtat i de respecte".

Diverses veus han expressat públicament el seu rebuig al crim mascilsta d'aquest dilluns a Santa Perpètua de Mogoda: l'Ajuntament de Sant Cugatha fet un minut de silenci a les 11h davant de l'Ajuntament, i el sindicat CCOO ha emès un comunicat en què demana a totes les persones, organitzacions i institucions a "sumar esforços" perquè la violència contra les dones sigui definitivament eliminada, així com sumar-se a la demanda perquè els poders públics reconeguin la lluita pels drets de les dones i l'erradicació de la violència masclista com una qüestió d'Estat.