L'ACA preveu restriccions a l'àrea metropolitana de Barcelona al setembre

S'espera declarar l'alerta per sequera, que implica limitacions en el reg de jardins o en usos recreatius

Els vehicles de neteja de la ciutat
Els vehicles de neteja de la ciutat | Smatsa
NacióDigital
03 d'agost del 2022
Actualitzat el 04 d'agost a la 13:15h
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) preveu que el setembre haurà de declarar l'alerta per sequera a l'àrea metropolitana de Barcelona, segons ha afirmat el seu director, Samuel Reyes, aquest dimecres en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio; una possibilitat que ja va transcendir en una roda de premsa posterior a la trobada que va mantenir amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la setmana passada.

Ha assenyalat que estan acabant d'analitzar si s'haurà d'activar el mecanisme a mitjan o finals de setembre davant uns indicadors que marquen "una tendència a la baixa dels embassaments" i tenint en compte que a l'estiu és quan més aigua es consumeix i menys plou. Tot i així, ha deixat clar que la fase d'alerta implica restriccions que no afecten l'ús domèstic d'aigua.

Reyes ha explicat que es declararà quan el nivell dels embassaments de què depèn l'àrea metropolitana se situï per sota del 40% i això es tradueix en limitacions en el reg agrícola, de jardins, per a usos ramaders, industrials i també recreatius, precisant que es regui dos cops per setmana. Així com no poder netejar els carrers amb mànegues. I ha insistit que "no les notarà" la ciutadania.

Ha afirmat que el subministrament d'aigua està garantit a la xarxa supramunicipal però ha replicat que com més s'allarguin els recursos, més possibilitats hi haurà d'evitar limitacions i per això ha demanat als ciutadans un consum d'aigua responsable, com tancar l'aixeta durant la dutxa o posar rentadores i rentaplats eficients.

De fet, ja hi ha municipis de Catalunya que es troben en alerta per sequera. L'ACA l'ha declarada a l'àmbit de Carme-Capellades, l'Anoia-Gaià, la capçalera del Ter i el Llobregat mitjà. L'àrea més poblada de Catalunya, amb les reserves al 45%, es troba en prealerta, una fase que no implica restriccions, van indicar la setmana passada des de l'ACA. 

"La situació no és tan crítica com la de 2007 i 2008"
El director de l'ACA, tot i admetre la complicada situació, ha subratllat que "no és tan crítica" com la que es va viure fa 14 anys, amb la pitjor sequera dels últims 70 anys al país i que va arrencar a l'abril de 2007, amb una tardor i un hivern extramadament sec i sense gairebé precipitacions.