tribunals

La policia científica troba ADN a la roba que duia Helena Jubany el 2001

Aquest dimecres el jutjat de Sabadell pren mostres biològiques a Xavi Jiménez, l’únic investigat actualment

L'investigat en el cas arribant als jutjats | ACN
per Pere Pratdesaba, Sabadell, Catalunya | 27 de juliol de 2022 a les 09:12 |
La policia científica ha trobat restes d'ADN a la part del davant del jersei que duia Helena Jubany el 2001, quan va ser assassinada, segons ha avançat aquest matí el director de Crims Carles Porta. Hi ha almenys dues mostres “poc concloents” de dues persones diferents, apunta el periodista. 


El jutge del jutjat d'instrucció número 2 de Sabadell, que s'encarrega de la investigació de l'assassinat de l'Helena Jubany, va ordenar fa tres mesos que s'analitzés la roba que es va recollir de la víctima a l'escena del crim el 2 de desembre de 2001. Aquesta és una de les diferents diligències que va decretat el magistrat, després que el passat 22 d'abril declarés l'únic investigat, Xavier Jiménez. Precisament, aquest dimecres, 27 de juliol, el jutjat de Sabadell li prendrà mostres d'ADN. 


L'anàlisi de la roba va ser un requeriment que va fer la família i que va justificar, tal com va dir el seu advocat, Benet Salellas, davant "les millores de la tecnologia". Així ho va exposar la Policia Nacional a l'instructor, afegint que es podia obtenir "informació substancial de material biològic". La finalitat passava per trobar si hi havia ADN diferent del de l'Helena en aquestes peces.

Una altra de les peticions del jutge, els resultats de la qual encara no s'han fet públics, va ser un examen a l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses sobre el "líquid blanquinós" trobat en el cos de la jove, si encara es conserva en la mostra recollida. Malgrat que durant la instrucció, tal com va recordar, "no es va detectar la presència de semen".

Per últim, el jutge també va demanar la prova cal·ligràfica, demanada per la defensa, dels perits Rafael i Juan Francisco Orellana de Castro.

Nous testimonis


El magistrat també ha cridat a declarar en qualitat de testimonis, previsiblement de cara al setembre d'aquest mateix any, dues persones més, el cap de la Secció Natura de la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i una persona de l'entorn de Jiménez, que podria aportar novetats sobre la seva coartada la nit dels fets.

Jiménez va ser cridat a declarar en qualitat d'investigat el 22 d'abril per la mort d'Helena Jubany, i, només responent al seu advocat, va negar qualsevol implicació en els fets que van acabar amb la vida de la bibliotecària de Mataró. La seva declaració responia a la presumpta connexió establerta a partir de l'informe cal·ligràfic de la policia espanyola entre un correu electrònic que es va obtenir del disc dur de l'ordinador de Jubany i els anònims que va rebre els dies 17 de setembre i 9 d'octubre d'aquell mateix 2021, que provindrien de persones diferents.

 

Participació