La Joventut de la Faràndula i Joan Carles Doval, guardonats amb la Creu de Sant Jordi

Una trentena d'entitats i personalitats reben la màxima distinció del Govern

L'obra de
L'obra de | Juanma Peláez
28 de juny del 2022
Actualitzat a les 22:18h
El Govern ha aprovat aquest dimarts la llista de guardonats amb la Creu de Sant Jordi, en els quals la cultura hi té un pes predominant. Com s'ha mostrat amb el reconeixement a la Joventut de la Faràndula i al sabadellenc, i productor discogràfic, Joan Carles Doval Garcia. 

De l'entitat sabadellenca ha destacat "l'afany durant 75 anys" de promoció del lleure, la cultura i el teatre entre els infants de la ciutat. Ha recordat que va ser la primera en fer teatre amateur per a infants i joves al país, així com, "l'accés a una programació estable" i la formació que ha dut a terme en matèries com direcció, il·luminació, cant, escenografia, vestuari i so, entre d'altres. 

La presidenta de la Joventut de la Faràndula, Anna Vidal, ha expressat l'emoció i satisfacció en conèixer el guardó: "És un honor ser una de les entitats escollides per rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement de la nostra trajectòria en pro de la cultura" i ha agraït el suport de tothom que ha empès per rebre la distinció més important de la Generalitat. 

Quant a Doval, fundador de la discogràfica Picap a la dècada dels 80, s'ha posat de relleu la "contribució a l'edició i promoció de la música", especialment "la cantada en català". I la "defensa dels interessos de les companyies fonogràfiques de Catalunya". A més, del suport als artistes, "sense fer distinció de gèneres musicals" i que ha apostat per "la qualitat i la creativitat".  

El president de l'Associació del Poble Gitano, Manuel Heredia, conegut com a Tío Manuel, va rebre la Creu de Sant Jordi l'any passat. Va ser en un acte que es va dur a terme a Barberà del Vallès, la primera vegada que la cerimònia no tenia lloc a Barcelona. Li van reconèixer el "seu compromís i la seva llarga trajectòria en defensa dels drets i la promoció del poble gitano" a Catalunya, "a través de diverses organitzacions i de múltiples projectes".

Companyia Elèctrica Dharma, Estopa i Carme Elias
Entre els premiats també hi destaquen grups com Estopa, format pels germans José i David Muñoz, i la Companyia Elèctrica Dharma, amb dècades d'experiència als escenaris. L'actriu Carme Elias, que fa uns mesos va fer públic que patia Alzheimer, també rebrà la distinció al costat d'altres personalitats com Laia Palau, que al final d'aquesta temporada va anunciar la retirada de les pistes de bàsquet. La fundació del Gran Teatre del Liceu i els laboratoris Hipra, que estan desenvolupant una vacuna contra el coronavirus, seran distingides per la Generalitat.

Aquesta és la llista completa dels guardonats -sense els dos sabadellencs-, que inclou personalitats reconegudes com el pallasso Tortell Poltrona i, a títol pòstum, el sociolingüista Miquel Strubell. Els premis s'entregaran el proper 11 de juliol amb el president Pere Aragonès

- Fàtima Ahmed: activista social que treballa en l'àmbit del Raval i a qui es reconeix per la seva tasca en l'acollida de persones migrades a Catalunya.

- Maria Carme Cardó: professora. Va ensenyar català durant el franquisme.

- Mari Chordà: artista multidisciplinar. Destaquen els seus treball en poesia, pintura i escultura.

- Rosa Maria Duran: professora i intèrpret. Va preservar i difondre la memòria catalana en l'exili a Mèxic després de la Guerra Civil.

- Carme Elias: actriu. Una de les professionals escèniques més destacades, tant als escenaris com en cinema i televisió. Fa uns mesos va fer públic que patia Alzheimer.

- Joan Espunyes: escriptor. Clau per la recuperació de la cultura de l'Alt Urgell.

- Maria del Carmen Llasat: física. Catedràtica de Física de l'Atmosfera i autora de més de 200 articles científics al llarg de la seva trajectòria.

- Jaume Mateu, Tortell Poltrona: pallasso i fundador del Circ Cric.

- Josep Minguell: pintor muralista i especialitzat en pintura al fresc.

- Maria Olivares: professora, activista i política. Va ser diputada en la cinquena legislatura del Parlament.

- Laia Palau: esportista, jugadora de bàsquet i llegenda tant de l'Uni Girona com de la selecció espanyola.

- Lluís Parés: pagès i fundador d'Unió de Pagesos al Baix Llobregat.

- Josep Puig Suari: enginyer aerospacial i professor a Califòrnia.

- Miquel Strubell: sociolingüista. Va morir el 5 de març. També va fundar l'ANC.

- Hisao Suzuki: fotògraf japonès establert a Barcelona.

- Lluís Torner: físic i especialista en ciències fotòniques.

- Carme Trilla: economista centrada en el dret a l'habitatge.

- Marina Vilalta: pastora del Ripollès.

- Andreu Vilasís: artista plàstic i esmaltador.

- Associació Colla Castellera dels Bordegassos de Vilanova.

- Associació el Círcol de Reus.

- Associació pels Drets Sexuals i Reproductius.

- Associació Societat Cultural i Esportiva La Lira.

- Companyia Elèctrica Dharma.

- Estopa.

- Fundació del Gran Teatre del Liceu.

- Laboratoris Hipra.

- Orfeó Vigatà.