El jutge cita a declarar un dels sospitosos de l'assassinat d'Helena Jubany

La policia sosté que l'home és autor d'alguns dels anònims que va rebre la noia abans de morir

El nou record a Helena Jubany a Sabadell
El nou record a Helena Jubany a Sabadell | Albert Hernández
Albert Hernàndez / Bernat Surroca
24 de març del 2022
Actualitzat a les 16:21h
El jutjat de primera instància 2 de Sabadell ha citat a declarar pel dia 1 d'abril un dels sospitosos d'estar implicat en l'assassinat d'Helena Jubany. Es tracta de Xavier Jiménez Martín i la policia ha conclòs que és l'autor de part dels anònims que va rebre abans de morir. A finals de l'any passat, se li va atribuir la condició d'investigat en la causa, a petició de l'advocat de la família Jubany, Benet Salellas, quan faltaven poques hores per a la prescripció del cas, 20 anys després de l'1 de desembre de 2021.

La defensa va localitzar un disc dur de l'ordinador de Jubany amb un correu electrònic que vincula el sospitós amb els anònims que havia rebut la noia. Així, segons l'informe pericial aportat per la família, l'investigat va enviar-ne un a Jubany el 17 de maig de 2001, cosa que és "novedosa, útil i rellevant", segons el jutge, perquè no constava fins ara a la causa. Presenta una "connexió clara i directa" amb el text anònim que va rebre Jubany el 9 d'octubre de 2001 i que "està vinculat amb la seva mort".

D'una banda, al correu feia referència a dos elements que també apareixien a l'anònim. "Això podria no ser casual", ha apuntat l'instructor. Al primer anònim, es parla d'"orxata", una beguda que l'investigat sabia que agradava a la víctima, mentre que al segon es fa referència a excursions de la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i al perfeccionament de l'anglès, qüestions que "formaven part de les converses" entre Jubany i el sospitós.

Després del segon anònim, la víctima va dir a una amiga que sospitava de Jiménez, que fins ara no havia estat investigat. Per tot plegat, el jutge ha considerat que hi ha indicis "seriosos i ferms" que el vinculen amb el segon anònim enviat a Jubany "i per tant amb el crim comès el cap de setmana del 30 al 2 de desembre de 2001, justament ara fa 20 anys".

Proves cal·ligràfiques
A més, en les noves diligències practicades es van dur a terme proves cal·ligràfiques a Jiménez, fetes per la Policia Nacional -s'encarrega de la investigació en la reobertura de cas-, i l'ha identificat com un dels autors dels anònims, després de comparar-les amb els manuscrits fets al seu dia.