1 de 10
cas Mercuri

Manuel Bustos haurà d'entrar a presó pel cas Mercuri

L'Audiència de Barcelona ordena a l'exalcalde de Sabadell que en un termini d'un mes ingressi en el centre penitenciari que vulgui per complir una pena de tres anys

L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
per Albert Hernàndez / Bernat Surroca, Barcelona, Catalunya | 16 de desembre de 2021 a les 11:59 |
Aquest article es va publicar originalment el 16 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Manuel Bustos haurà d'entrar a presó pel cas Mercuri. L'Audiència de Barcelona ha ordenat que l'exalcalde de Sabadell ingressi al centre penitenciari que vulgui per complir la condemna de tres anys per dos delictes de tràfic d'influències, concretament per haver retirat multes de trànsit a familiars -peça 30-. La sentència, de desembre de 2018, va ser ratificada a principis d'any pel Tribunal Suprem.

Malgrat els arguments de la defensa, que ressaltava les circumstàncies personals de l'exbatlle i la seva conducta durant aquests últims anys -entre d'altres, haver fet un curs de Transparència i Anticorrupció en la Gestió Pública el 2017-, el tribunal ha desestimat la petició de suspendre la pena i ha ordenat l'entrada al centre penitenciar que desitgi en un termini de trenta dies.


Ha desestimat les justificacions de la defensa, com ara que Bustos és pare de tres fills, un dels quals menor, i que un d'ells té una discapacitat, i això genera unes càrregues econòmiques que es veurien "truncades". Així com, pateix d'una malaltia, que segons ha explicat el dictamen no s'ha donat a conèixer, la qual "pot ser tractada pels especialistes en el centre que interni, sense perjudici" de les prevencions que pugui prendre institucions penitenciàries. 

La defensa també ha esgrimit que la naturalesa dels fets investigats tenien "escassa gravetat" i que van tenir "caràcter episòdic", a més de considerar que no es tractava d'un cas de corrupció política. En l'auto, el jutge ha recordat que el tràfic d'influències forma part de la corrupció i ha subratllat que la naturalesa del fet "no es pot banalitzar", perquè l'actuació de l'exalcalde "va suposar un descrèdit gratuït per a l'administració pública".


Segona condemna amb presó


En l'escrit s'ha posat de manifest que Fiscalia i la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que actua com a acusació popular en diverses peces de la macrocausa, van demanar l'execució de la pena, en el primer cas en considerar que Bustos s'havia beneficiat de la seva condició d'alcalde, i en el segon que ja havia estat condemnat per una altra peça. Concretament, la 5 per tràfic d'influències a l'Ajuntament de Montcada i Reixac.


Aquesta és la segona condemna en ferm per a Bustos, després de la de Montcada, i, tal com ha recordat l'escrit, té altres procediment en marxa com ara, la peça 28 -fa referència a la concessió del contracte de recollida de residus i neteja viària a Smatsa- i la 31 -contractacions a dit al Consorci de Residus del Vallès Occidental (CRVC) i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)-.

 

Participació