ciberseguretat

​La UAB «no té constància» de filtració de dades un mes després de l’atac informàtic

El rector, Javier Lafuente, apunta al segon semestre quan es recuperi el campus virtual

per Albert Hernàndez, Cerdanyola del Vallès, Catalunya | 11 de novembre de 2021 a les 11:55 |
Javier Lafuente, en la roda de premsa d'aquest dijous | ACN
Aquest dijous ha fet un mes de l’atac informàtic que va patir la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i passat aquest temps el rector, Javier Lafuente, ha afirmat que “no té constància” de filtració dades i ha puntualitzat que es tracten d’aquelles que ja formen part de la transparència que comparteix la universitat -factures, convenis amb institucions i empreses i material docent, entre d’altres-, “són dades públiques”, ha rematat.


Lafuente ha confessat que “no estem preocupats”, encara que el comissionat del Rector per a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la UAB, Jordi Hernández, ha admès que hi ha “un risc molt residual”, però ha puntualitzat que es tracten de dades “d’ús habitual, ofimàtiques, i les que podrien tenir material sensible estan cobertes”, ja que s’ubiquen en una altra base de dades.

El rector ha garantit que al segon semestre es recuperarà el campus virtual i els treballs actuals s’estan centrant en tenir en tenir el sistema de gestió acadèmica i econòmica, però no ha posat data per a una completa normalitat. Actualment, estan actius els correus de tot el personal i els estudiants i ha remarcat que la intrusió “no ha aturat l’activitat”. I és que, tal com ha expressat, amb l’eina de Microsoft Teams ha permès cobrir “el 95%”.


Ha explicat que en la reconstrucció del sistema “s’està anant pas a pas”, donant prioritat a la seguretat, perquè, tal com ha dit, es podria reinstaurar tot novament, però això suposaria un risc. En aquest sentit, ha detallat que, de cara al futur, es canviarà “el software, l’arquitectura, els criteris d’accés, com ja s’està fent... serà un procés a llarg termini”

Segona extorsió


Hernández ha assenyalat que en aquest mes s’han extorsionat dues vegades, però que forma part de la mecànica d’aquestes amenaces. Sigui com sigui, Lafuente ha avisat que “no cedirem a cap xantatge” i ha afegit que “no vull donar veu aquests delinqüents”. El cas està tant en mans de Mossos d’Esquadra com de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, amb la qual ha avançat que estan avançant per treballar plegats i adherir-se “al perímetre” de seguretat.
 
El rector de la UAB ha precisat que en els últims dos cursos, abans d’aquesta situació viscuda virtualment al campus, la inversió en Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) ha estat de dos terços de la partida. 

 

Participació