La UAB reprèn l'activitat acadèmica adaptant-se a la situació després de l'atac informàtic

Personal, docents i alumnes recuperen elements tradicionals com pissarres, bolígrafs i blocs de notes

Una aula d'italià a la facultat de Traducció i Interpretació
Una aula d'italià a la facultat de Traducció i Interpretació | ACN
A.H.
13 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 16:09h
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha reprès aquest dimecres l'activitat acadèmica i ho fa adaptant-se a la situació després de l'atac informàtic que va patir la xarxa, que està fora de servei, el passat dilluns. Ho fa sense la connexió a dispositius i han tornat les pissarres com a suport, així com els bolígrafs i els blocs de notes.

Un cop es va certificar l'afectació, es va desconnectar de la xarxa per evitar el robatori de dades, cosa que no s'ha produït perquè, entre d'altres, no s'ha demanat cap rescat. "És un atac clàssic, es van vulnerar les barreres de seguretat i es va fer una intrusió als sistemes, que van quedar inutilitzats i aïllats de la resta del món i del campus perquè no es fes més gran", ha explicat el comissionat del Rector de la UAB per a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), Jordi Hernàndez.

Ell mateix ho ha qualificat com el més greu que ha patit el campus virtual i "ara estem avaluant i fent una reconstrucció poc a poc i sense que es faci cap pas en fals per evitar una nova reinfecció", ha assenyalat. Per això, s'ha bloquejat la connexió de qualsevol dispositiu, un fet que ha obligat a recuperar llibretes i bolígrafs als despatxos i treballar amb els ordinadors en sistema local un cop s'ha determinat que no hi ha cap risc en la unitat en concret.

A les aules, on s'ha reprès la presencialitat, no s'han compartit continguts a la intranet, però sí s'ha autoritzat l'ús de llapis de memòria. Els alumnes han connectat ordinadors i tauletes al telèfon mòbil, cosa que ha suposat un ús elevat de l'habitual de la infraestructura de telefonia i això s'ha traduït en una davallada de la qualitat d'aquest servei. La previsió és que la situació s'allargui com a mínim el que queda de setmana, amb l'esperança que dilluns vinent s'hagi solucionat.