Sabadell treu pit del seu hospital «a l’altra banda de la Gran Via» i del seu «conjunt humà de professionals»

Tres professionals sanitaris i un malalt reivindiquen la feina i la importància de la sanitat pública i les infermeres

Els pregoners en la tornada de la Festa Major
Els pregoners en la tornada de la Festa Major | Juanma Peláez
03 de setembre del 2021
Actualitzat el 05 de setembre a les 17:52h
El 25 de febrer de 2020 es va conèixer, oficialment, el primer cas de coronavirus a Catalunya. Tres dies després, el primer del Vallès Occidental i, a partir d'aquí, va començar una escalada i que a Sabadell ha superat els 25.000 més d'un any i mig després de l'explosió. Per això, enguany en el tret oficial de la Festa Major s'ha volgut fer un reconeixement als professionals de l'Hospital Parc Taulí i als malalts. Ser els encarregats de fer el pregó en una plaça Sant Roc, però, que poc s'ha semblat a la d'altres anys. 300 persones, amb reserva prèvia ho han vist in situ. 

El director d’Economia i Serveis del Taulí, Francesc Luque, ha presumit de l'hospital que hi ha "a l'altra banda de la Gran Via" i del "conjunt humà de professionals" que hi treballa, dels quals ha destacat la seva vàlua i no s'ha volgut deixar a ningú, des del personal de neteja fins als treballadors dels CAP de la ciutat. Tots. "Més de 5.000 pacients", ha remarcat que s'han atès durant la pandèmia dels quals un miler a unitat de crítics i l'habilitació "en temps rècord" de més de 200 llits i pràcticament es van doblar el menús diaris a pacients.
 

El balcó de l'Ajuntament, novament il·luminat pel pregó Foto: Juanma Peláez


Xifres que ha volgut posar en valor per donar una idea del volum de l'afectació al centre i que el cap de Malalties Infecciones, Manuel Cervantes, qui ha confessat que ajorna, per ara, la seva jubilació. Ell ha posat el nom, la història rere les xifres. "El meu primer sabadellenc il·lustre en la primera feina que vaig tenir a la ciutat", ha recordat: "el Sr Vicente López, un dels xofers que acompanyaven els metges a fer domicilis urgents" i que el coronavirus es va endur "ingressat en les primeres setmanes nefastes al Taulí", ha dit. Per això, ha aconsellat "prudència i vacunar", perquè "això encara no s'ha acabat".

Precisament, sobre aquesta immunització hi ha posat l'accent l’infermera de l’Àrea Quirúrgica, Isabel Munill Andreu, perquè han estat elles "les que hem liderat i hem aconseguit que sigui un èxit" perquè una bona part de la població hagi aconseguit una o dues punxades. Però ha avisat que "no som infinites, les professionals estem esgotades emocional i físicament" i ha demanat que "els aplaudiments, van ajudar molt, però ara ens falta més suport a través de la responsabilitat de tots".   

"Necessitem que se'ns reconegui"
Munill ha posat l'accent en les infermeres, perquè "necessitem que se'ns reconegui" i "participar en la presa decisions", perquè, tal com ha reafirmat, "és imprescindible que hi hagi una mirada infermera en qualsevol àmbit que es parli de salut". I ha rematat, "tenir millors condicions laborals"

La línia reivindicativa que ha expressat Munill Andreu l'ha continuat Eduard Riba, barrejada amb un polsim d'ironia. Riba és un exmalalt de Covid-19 que va estar ingressat tres mesos al Taulí, "per sort, no em van donar la factura", ha bromejat i ha lamentat que no sigui "la Festa Major que esperàvem", però "sortim al carrer, gaudim dels actes, si trobem entrades, però sempre amb responsabilitat". 

Riba ha emfatitzat el paper dels professionals que el van tractar, "tots", ha recalcat i i per això, ha incidit en una "sanitat pública de qualitat" i i ha apuntat "aquests que maneu, més inversions". Riba, acompanyat del seu fill, qui carregant una guitarra ha posat música per aquest pregó marcat pel coronavirus, amb el tema que va compondre quan era a l'hospital: "Et volem a casa"

Programa Festa Major Sabadell 2021 by Naciodigital on Scribd