Acord a quatre bandes per «explorar noves oportunitats» a l'aeronàutica des de l'aeroport de Sabadell

Aena, Consorci de la Zona Franca, Ajuntament de Sabadell i UPC signen un conveni

La foto de família amb els regidors de Sabadell en la signatura de l'acord
La foto de família amb els regidors de Sabadell en la signatura de l'acord | Juanma Peláez
02 de juliol del 2021
Actualitzat a les 17:11h
Aena, Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CSZB), Ajuntament de Sabadell i Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Són els que aquest divendres han signat un conveni per impulsar un hub d'innovació, per tal "d'explorar noves oportunitats" en el camp de l'aeronàutica a l'aeroport de Sabadell

Així ho ha dit el delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro, que ha recordat el suport de la institució en d'altres projectes i que ara també dona per aquesta "transformació" del sector i ha posat l'accent en el talent, perquè "si el tenim, el capital arribarà". El president d'Aena, Maurici Lucena, ha destacat tenir "un gran aeroport" suposa que el seu voltant atregui recerca i ha apuntat cap "al repte de la transició ecològica". 

L'acord es traduirà en l'estudi d'un espai dins la infraestructura aeroportuaria amb la finalitat que s'hi pugin instal·lar empreses. L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha posat com exemple, alguna start-up en algun hangar, "projectes d'innovació que necessiten una pista de vol o aterratge que actualment no troben i han de marxar fora". 
 

Un moment de la presentació del conveni Foto: Juanma Peláez


A més, Farrés, ha assegurat que l'arribada de companyies no s'ha de limitar a l'aeroport, "hi ha el polígon sud-oest, pot créixer i que sigui un pol d'atracció" per concentrar firmes d'aquest camp, posant èmfasi que darrere també hi ha el CZFB i la universitat. Tot i admetre que "hi ha ingerències negatives", ha remarcat "l'oportunitat" que suposa aquest emplaçament i els aspectes positius que comporta. 

Més de 100.000 llocs de treball 
La indústria aeronàutica és una de les punteres en, entre d'altres, inversió en R+D+I. Segons dades de l’Associació Espanyola d’Empreses Tecnològiques de Defensa, Aeronàutica, Seguretat i Espai (TEDAE), el 2017 va facturar 8.947 milions d’euros i la inversió en I+D+I és del 10,5% i genera un total de 108.000 llocs de treball directes i indirectes.

En aquest sentit, el director de l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa de la UPC (ESEIAAT-UPC), Xavier Roca, ha explicat que anualment de la facultat surten 120 estudiants aeronàutics "amb una formació tecnològica elevada" i una part "acaba marxant" a l'estranger i per això, ha indicat que s'ha d'evitar i espera que aquest conveni hi contribueixi.