La nova unitat de drons dels Mossos s'ubicarà a l'aeroport de Sabadell

Compartirà espai amb la unitat de Seguretat Aèria i la d'Helicòpters

Dos pilots de Mossos fent volar drons al Complex Central
Dos pilots de Mossos fent volar drons al Complex Central | Juanma Peláez
NacióSabadell
17 de maig del 2021
Actualitzat a les 11:07h
La configuració de la nova unitat de drons dels Mossos d’Esquadra s'ubicarà a l'aeroport de Sabadell, compartint espai amb Seguretat Aèria i la d'Helicòpters, S'espera que comenci a operar coincidint amb l'inici del Mobile World Congress (MWC), previst per organitzar-se el 28 de juny. 


El cos ja utilitza aquests aparells des de fa gairebé una dècada, però s'espera que sigui un departament autònom, tal com com ha explicat el comissari portaveu, Joan Carles Molinero, en una entrevista a l'ACN. La nova unitat, que liderarà el sergent Miquel Bertran, parteix del coneixement adquirit i l'experiència sobre drons des que agents del cos van construir ells mateixos el primer aparell, el 2012. També sumaran 12 nous pilots que s'estan formant i que han estat seleccionats d'entre els 130 que es van presentar.

De manera similar als helicòpters, les imatges dels drons es poden visionar des del centre de comandament per poder prendre les decisions alhora que s'està seguint el curs dels esdeveniments. Per exemple, es van utilitzar per accedir a un espai inestable de la nau industrial que va cremar a Badalona el 2020, o en l'accident del tren de Vacarisses del 2018.

"Sense cap mena de dubte, el dron i l'helicòpter no només són compatibles sinó que són complementaris", ha assegurat el comissari Molinero. Davant de cada demanda de suport, l'àrea ha de decidir si és millor utilitzar el dron, l'helicòpter, o ambdós. "Cal fer una anàlisi preventiva i un estudi de seguretat, veient què ens podem trobar, i decidir quin dispositiu pot ser millor", ha afegit el cap de l'àrea de mitjans aeris, Avel·lí Garcia.

Més helicòpters a l'aeroport 

La nova divisió no actuarà en solitari, sinó que ho farà integrada dins de l'àrea de mitjans aeris, i en el mateix hangar de l'aeroport de Sabadell que la d'helicòpters i la de seguretat aèria. Actualment, aquesta unitat compta amb un aparell AS355NP, però al juny arribaran dos nous helicòpters i l'actual es mantindrà per si en algun moment pot servir de substitució. L'equip humà d'aquesta unitat, que actualment està format per vuit persones, també s'ampliarà.

"Amb un helicòpter hem arribat al límit de serveis que podem fer", ha dit el cap de la unitat, Millán de las Heras. Les noves dues màquines, més modernes, permetran transportar agents en indrets de difícil accés i tenen més capacitat, agilitat i potència per operar on l'actual helicòpter no pot fer-ho.

Els helicòpters dels Mossos donen suport a les tasques de seguretat ciutadana, com manifestacions i incidents d'ordre públic. També es dediquen a la investigació relacionada amb les drogues i al seguiment o recerca de persones o vehicles amb càmeres tèrmiques o ordinàries. "Fem la cerca tant d'aquella persona que s'ha despistat buscant bolets i té un principi d'Alzheimer, com donem suport en un accident", ha detallat de las Heras.