El Consell Comarcal vol un canvi de model d'adjudicació de beques menjador

Els regidors de Serveis Socials de tota la comarca consensuen una proposta que traslladaran als altres Consells Comarcals i a Ensenyament | Aposten per un model més clar i transparent | Uns 1.500 nens s’han quedat sense beca tot i complir amb els requisits

Albert Segura
20 d'octubre del 2015
Actualitzat el 21 d'octubre a les 14:10h
El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez
El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez | Albert Segura

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez. Foto: Albert Segura


El Consell Comarcal del Vallès Occidental vol un canvi del model per adjudicar les beques menjador, després de considerar, un cop més, que les aportacions de la Generalitat han quedat curtes davant d’una demanda que any rere any no fa més que pujar. Si bé el Govern ha incrementat la partida destinada a aquesta finalitat, les sol·licituds també ho han fet, i per aquest motiu els Consells Comarcals es veuen obligats a fer una tria amb criteris objectius.
 
Els regidors de Serveis Socials dels 23 municipis del Vallès Occidental s’han reunit avui a la seu del Consell Comarcal per consensuar una proposta meditada, un cop han analitzat una situació que suposa un greuge per uns 1.500 nens i nenes que s’han quedat sense ajuda, tot i complir amb els requisits fil per randa per acollir-se a les beques menjador de tram variable. “Estem absolutament implicats sense tenir competències, i per això demanem un canvi de model”, assenyala el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, que apunta que els municipis han hagut de posar entre un 20% i un 50% dels diners necessaris per cobrir demandes.
 
Si bé les beques garantides compten amb uns criteris de renda i uns paràmetres socials que adjudiquen fins el 100% del cost del menjador, que suposa una suma de 1.090 euros per any per nen, les beques de tram variable compten amb una sèrie d’intervals que provoquen confusió i que deixa en mans del Consell Comarcal la seva gestió. Això fa que hagin de lliurar les beques a uns beneficiaris o uns altres, d’acord amb uns criteris que els fan gestors d’aquestes ajudes sense que ho hagin d’assumir. I per tant, doncs, que hi hagi nens que es quedin sense beca.
 
“És per això que proposem un canvi de model des de la col·laboració, la lleialtat i la cooperació, amb criteris clars i transparents per a tothom, homogenis i uniformes, de manera que totes les beques siguin garantides, sense el tram variable”, assenyala Giménez. Això faria que els criteris fossin els mateixos en totes les comarques, donat que depenent del lloc de residències els paràmetres aplicables varien. La proposta, doncs, passa perquè es disposi dels diners depenent de les sol·licituds, i no al revés, fet que deixa molts nens necessitats sense l'ajuda.
 
La proposta, que s’ha aprovat amb el consens de tots els regidors de Serveis Socials dels 23 municipis que composen el Vallès Occidental, es traslladarà a la resta de Consells Comarcals del país, així com al Departament d’Ensenyament. La voluntat és que la proposta s’estudiï de cara a l’any vinent.
 
Més diners de la Generalitat, però també més demanda
 
Giménez destaca que la partida de la Generalitat ha incrementat, però que tot i això també ho ha fet la demanda d’ajudes, fet pel qual un cop més l’aportació econòmica ha quedat curta. L’any passat ja es va aprovar a nivell comarcal que cada ajuntament aportaria un 20% del total de les ajudes necessàries per fer front a la demanda creixent, però aquesta xifra també ha quedat curta. “Hem posat tots aquests diners, però fins i tot alguns municipis han hagut de posar fins el 50%”, explica.
 
Per acollir-se al 100% d’una beca garantida, una família de quatre membres no ha d’ingressar més de 7.780 euros cada any. Aquest tipus de beques s’ha reduït aquest any respecte el 2014, passant de 458 a 323. Per acollir-se al 50% de l’import, una família de quatre membres no ha d’ingressar més de 10.967 euros cada any. Si l’any passat se’n van assignar 7.509, aquest any se n’han assignat 7.901. Pel que fa a ajudes de tram variable, les famílies de quatre membres no poden ingressar més de 16.450 euros anuals, i s’ha passat de 1.439 de l’any passat a 851 assignades, per falta de recursos.