Sabadell limita l'obertura de locals per evitar una nova Zona Hermètica: «No volem un supermercat de l'oci nocturn»

Si el calendari avança sense contratemps, després de l'estiu es podrien començar a demanar llicències

Cues a l'entrada a l'antiga discoteca DrinkKing, a la Zona Hermètica
Cues a l'entrada a l'antiga discoteca DrinkKing, a la Zona Hermètica | Juanma Peláez
17 de febrer del 2021
Actualitzat a les 18:29h
L'Ajuntament de Sabadell ha impulsat una nova normativa per limitar l'obertura de bars musicals i discoteques i evitar que es repeteixi el fenomen de l'antiga Zona Hermètica. "No volem un supermercat de l'oci nocturn", ha subratllat aquest dimecres la tinent d'alcaldessa de Desenvolupament Econòmic, Montse González, que ha defensat la necessitat de trobar "l'equilibri" entre l'activitat d'aquest sector i el descans dels veïns.

El consistori ha fixat els paràmetres perquè es puguin obrin locals d'aquest tipus, un cop s'ha complert l'any de la moratòria de llicència. Hauran d'estar "apartats", tal com ha destacat González, d'on hi ha zones residencials i serveis públics -menys de 200 metres d'una escola, per exemple-, així com en funció de l'amplada del carrer i la proximitat, varia entre 300 i 1.000 metres. En aquest sentit, en aforaments per a més de 150 persones hauran de ser en naus industrials. Al cap i a la fi, ha dit González, "tenir una zona d'oci", encara que ha insistit "no del volum de l'Hermètica".

Només en el cas d'establiments amb un aforament menor a 150 persones sí que s'autoritzarà l'activitat als baixos d'un edifici. La resta -amb previsió que hi hagi sales de fins a 1.000 persones- hauran d'anar ubicats als afores de la ciutat, distribuïts als diferents polígons.

Centre i polígons urbans 

La idea del govern municipal és repartir aquesta activitat per quatre grans àrees, concentrades entre els barris del Centre, Gràcia, Merinals, Hostafrancs, Can Feu, Campoamor, Espronceda i Riu-sec. En el cas de Gràcia, es manté "una limitació addicional" de bars musicals a 100 metres. La restricció també és diferent si es tracta de discoteques i bars musicals, o bé de cases d'apostes, afterhours i prostíbuls. En tots els casos, la nova regulació no afecta als establiments que ja estiguin funcionant actualment.
 

La discoteca DrinkKing, aquest dijous. Foto: Juanma Peláez


Espais religiosos, HUT's i clubs cannàbics

En paral·lel, el nou pla també defineix les distàncies mínimes que han de garantir els nous equipaments religiosos respecte el seu entorn. Igual que a l'oci nocturn, es classifiquen els locals en funció del seu aforament, i la seva implantació haurà de tenir en compte aspectes com l'amplada del carrer i les qualificacions urbanístiques ja existents. Entre les novetats, queda explícitament prohibida l'obertura d'espais religiosos als eixos comercials.

Quant als pisos turístics, es vol aprofitar la modificació urbanística per especificar el seu nou ús a la ciutat, obrint així la porta a crear una legislació específica més endavant. Mentre no passa, l'Ajuntament proposa admetre només aquests pisos en parcel·les on hi hagi més de cinc habitatges o bé en edificis íntegrament destinats a aquesta activitat.

Els negocis que queden fora de tota aquesta nova regulació són els clubs cannàbics -n'hi ha 22 a la localitat-. El consistori ha recordat que una sentència del Tribunal Suprem impedeix als ajuntaments definir una normativa per a aquest sector, de manera que Sabadell el deixa al marge fins que l'estat espanyol aprovi una llei que els reguli.

Ple de març

El govern municipal traslladarà aquesta iniciativa a la resta de grups municipals, a les associacions de veïns i també als operadors directament afectats. Respecte aquests útlims, González ha admès que el plantejament "és una mica restrictiu" i ha obert la porta a recollir al·legacions dels empresaris, però s'ha mostrat esperançada a arribar a una entesa. 

La previsió és dur la modificació urbanística al ple ordinari del mes de març per aconseguir-ne l'aprovació inicial. Després s'obrirà un període d'un mes per presentar al·legacions abans de votar l'aprovació provisional i traslladar-ho a la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Generalitat, qui haurà de validar-ho de cara a l'aprovació definitiva. Segons els càlculs de l'executiu local, tot aquest procés podria estar enllestit a la tardor.