La jutgessa del cas Mercuri tanca la peça 1 i fixa judici per al 16 de febrer

Hi ha 22 d'investigats, entre els quals l'exregidor popular Jordi Soriano per suposats suborn i blanqueig de capitals

Jordi Soriano en una imatge d'arxiu
Jordi Soriano en una imatge d'arxiu | Juanma Peláez
28 de gener del 2021
Actualitzat el 29 de gener a les 11:26h
La jutgessa que instrueix el cas Mercuri, Alejandra Llido, ha tancat la peça 1 i ha fixat el 16 de febrer la data del judici, on hi haurà 22 investigats per suposats suborn i blanqueig de capitals. Es tracta de la peça que investiga el pagament per obtenir obra pública i que té com a principal responsable i beneficiari l'exregidor del PP Jordi Soriano. 

En l'auto, la magistrada ha assenyalat que hi ha "indicis racionals" d'haver-se comés aquests delictes, apuntant cap a Soriano en totes ells: en la prórroga i modificació del contracte que regulava els serveis funeraris de Sabadell, en les obres d'ampliació i remodelació del cementiri municipal, la intermediació per adjudicar unes obres a la finca agricola de Can Ustrell i el mateix amb uns treballs a Fira Sabadell i al Centre Cívic de Can Llong i una finca a Palau-solità i Plegamans.

A més de Soriano, també s'asseuran al banc dels acusats la seva dona, Ana María Corbella, i la seva filla, Helena Soriano, per presumptament blanqueig de capitals en l'adjudicació del contracte funerari a Torra, en el qual l'exregidor va exercir "simultàniament activitats de caràcter públic i privat". Dues societats van "simular" assessorament a Torra, quan aquesta estava pendent de la pròrroga amb l'Ajuntament -juliol 2007-, i a canvi va fer pagaments a un compte corrent del qual era titular Soriano i la seva dona. 

Curiosament, aquestes dues empreses, una n'era titular l'exassessora del PP al consistori, Maria Soledad Roig, i de l'altra, la filla de Soriano. El desembre de 2008, "amb la finalitat d'encobrir els presumptes cobraments il·lícits", les dues societats van signar un contracte, per valor de 39.986 euros que va cobrar i signar el popular "sense tenir càrrec ni participació" a la companyia. Segons la jutge, van disfressar l'activitat per aconseguir donar-li aparença legal.  

180.000 euros i dinars

En l'escrit, la jutgessa ha indicat que també hauria rebut 180.000 euros per intercedir en l'adjudicació de les obres de remodelació i ampliació del cementiri, a més de "dinars i dispendis extraordinaris" i retribucions mensuals d'uns 2.500 euros. En aquest cas, Soriano hauria facilitat perquè s'adjudiquessin a Constresnius i se li imputa un presumpte "tracte de favor" i, per tant, tràfic d'influències. 

Tal com ha detallat, els empresaris de Torra SA i Constresnius "van orquestrar una operativa a través d'empreses pantalles" que buscava "dificultar l'evidència d'irregularitats previstes". 

També hauria rebut donacions per l'adjudicació de la llicència d'obres a la finca agrícola de Can Ustrell, que consistien en el moviment de terres, a Heredad Ustrell. Igual per a les feines a Fira Sabadell i al Centre Cívic Can Llong a Construcciones Baldó, el mateix per la requalificació d'una finca a Palau-solità i Plegamans i perquè es donés obra pública de Sabadell a les firmes Galaria i Anfora. 

Tot plegat, portarà a 22 investigats a judici el 16 de febrer, amb Soriano al blanc de les acusacions i que es farà amb jurat popular. Aquesta seria la quarta peça del cas Mercuri que tindria vista oral, en una macrocausa amb una trentena de peces. El tancament d'aquesta primera suposa el final d'una instrucció que s'ha allargat més de deu anys.